Dua Lipa

Sunny Hill u Prištini – kako je Dua Lipa ispunila očev životni san

Muzika - regija Show Time

Dua Lipa, 22-godišnja britanska pop/r&b zvijezda albanskog porijekla i njena fondacija Sunny Hill priređuju od 10. do 12. 8. istoimeni festival u Prištini, kao najveći muzički događaj ikad na Kosovu, koji ima i humanitarni karakter.

Dukagjin Lipa, otac slavne pjevačice, još od 1990. godine, kada je iz Prištine emigrirao u London, sanjao je o organizaciji muzičkog festivala u svom rodnom gradu, koji bi “pozicionirao Kosovo na svjetskoj mapi kulture”.

Realno, san možda nikad ne bi postao stvarnost da njegova kćer Dua Lipa već s prvim singlovima, od 2015. godine, nije počela privlačiti veliku pažnju, a uz eponimni debitantski album (”Dua Lipa”, 2017.) postala i senzacija s velikim komercijalnim uspjehom.

Početak ostvarenja očeve želje bilo je osnivanje Sunny Hill fondacije, koju su zajedno pokrenuli 2016.  za pomoć u kulturnim projektima na Kosovu, a uoči velikog festivala u Prištini objavili su da su skupili 100.000 funti koje će dati organizacijama kulture i muzičkim školama na Kosovu.

“Želim da Kosovo i Prištinu postavim na muzičku mapu, da svima pokažem da su u pitanju mjesta koja vrijedi posjetiti. Cilj je da u našu zemlju pozovemo što više ljudi iz cijelog svijeta i nadam se da je ovo samo prvi korak na putu dugoročne organizacije koja promovira umjetnost, kulturu i mladost Kosova “, objavila je Dua Lipa u najavi prištinskog festivala koji će trajati od 10. do 12. 8.

Pored nje, većina izvođača su muzičari koji također imaju kosovsko ili albansko porijeklo i među njima su headlineri iz Amerike, reality TV zvijezda i reper Action Bronson (rođen kao Ariyan Arslani ), reper Gashi i pop soul pjevač i pijanista Albert Stanaj, a njima se pridružuju holandski DJ Martin Garix, britanska debitantska rap neo soul zvijezda Col3Trane i niz drugih manje poznatih izvođača.