Studio Teatar – ljetni open air festival 2018. u maniru pop kulture

Cooltura Gledam

Premijerno izvedene prošle godine, teatarske Ljetne večeri na otvorenom u Zenici su doživljene kao senzacija, iako su imale skroman program. Ovogodišnji je sadržajniji, jer je i dio etablišmenta (ne baš tipično) prepoznao da se u ovom gradu rađa nešto posebno.

Na skromnom prostoru (čitaj: improvizirano uređenom), u dijelu godinama zapuštene ljetne bašte Doma Preporoda, prošlog ljeta postavljeno je pet predstava, uglavnom u izvedbi zeničkih glumaca. I zenička publika je bila oduševljena prvom ponuđenom prilikom da doživi teatar pod vedrim nebom.

Realizator ”Ljetnih večeri”, nezavisni Studio Teatar, koji kao direktor vodi glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Nusmir Muharemović, već je tada najavljivao da će se boriti za dugovječnost festivala, koja je moguća jedino uz potporu etablišmenta, državnog ili komercijalnog, budući da je jedna od ideja – cijena ulaznice treba biti pristupačna.

Nije da su se sponzori baš tukli da pomognu drugo izdanje festivala, ali, hajde, dobro, uključili su se Gradska uprava Zenica i Sarajevska pivara, uz još nekoliko manjih sponzora, omogućujući da program bude i proširen i internacionalni, te da ulaznice opet koštaju skromnih 5 KM za domaće i 7 KM za inozemne predstave. Uz hvale vrijedan dodatak – ovaj put će neke grupacije (djeca bez roditeljskog staranja iz ustanove Dom porodica, članovi paraolimpijskog udruženja Baton, te Saveza slijepih i slabovidnih) neke predstave gledati besplatno.

Studio Teatar, Ljetne veceri
Predstavljanje Ljetnih veceri na prostoru gdje će se i izvoditi

Dakle ”Ljetne večeri 2018” će trajati sedam dana i festival će 4. 8. otvoriti komedija ”Svingeri” u izvedbi beogradskog Pozorišta Slavija, a večer poslije za najmlađu publiku Kabare teatar Tuzla igra predstavu ”Vrh svijeta – DJ Šampinjon”.

U nastavku programa:

  1. 8. – duodrama ”Emigranti”, JU KSC Kakanj
  2. 8. – duodrama ”Derviš i smrt”, Studio Teatar Zenica
  3. 8. – predstava za djecu ”Lakonoga u čarobnoj šumi”, Fani/BKC Sarajevo
  4. 8. – drama ”Duet za jednoga”, u izvedbi Ane Vilenica, filmske, kazališne i TV glumice iz Hrvatske
  5. 8. – komedija ”Državni lopov”, Studio Teatar Zenica

Šta još reći o ovom događaju, u mnogim gradovima veličine Zenice uglavnom uobičajenim, a ovdje ”senzacionalnim”?

Možda ovo: Studio Teatar mašta da u trećoj godini sponzori u cjelosti pokriju troškove festivala i da publika predstave gleda besplatno.

Ne kažu kad će na red doći glumci i mala organizacijska ekipa sa naknadom dovoljno vrijednom za sav taj trud, entuzijazam i dobre želje (a opet puno manjom od vašarskih tezgaroških honorara). Što bi trebalo biti normalno i čak na prvom mjestu.

Studio Teatar, Ljetne noci 2017
Studio Teatar, Ljetne noci 2017