Michael_Jackson

Tajna plesne levitacije Michaela Jacksona stručno objašnjena

Jedi moli voli Ludometar Zanimljivo

Od kako se 1987. pojavio njegov spot ”Smooth Criminal”, svijet je pokušavao objasniti kako je Michael Jackson uspio izvesti fizički nemoguć pokret da se nagne pod uglom od 45 stepeni dok mu je tijelo u besprijekornoj liniji.

Michael je, otkako se pojavio na sceni, pomijerao granice. Njegov plesni ‘moonwalk‘, među ostalim, koji je izvodio tokom pjesme “Billie Jean” sa albuma Thriller (1982), bio je fasicinirajuće tehničko savršenstvo pokreta koji se u varijacijama pojavio pedesetak godina ranije, ali kada se 1987. pojavio spot ”Smooth Criminal” šok je jedini opis dojma koji je Jacko izazvao. Njegovo naginjanje iz gležnjeva pod uglom od 45 stepeni, dok mu je tijelo u besprijekorno ravnoj liniji, doživljen je najporije kao iluzija.

Prvi je časopis Gizmodo, 2009. godine objasnio tehničke detalje – Jackson i ostali plesači su imali specijalne cipele, koje su čak i patentirane.

Michael-jackson-shoes

No, ono što je u najnovijem istraživanju posebno zanimalo medicinsku struku jeste način na koji je Jackson na prirodno nemoguć način vladao biomehanikom kičme.

Rezultat istraživanja objavljen je u stručnom časopisu Journal of Neurosurgery

“Većina plesača sa dobrom snagom središnjeg dijela tijela može se sageti maksimalno 20 do 30 stepeni naprijed. Jackson je uspio to uraditi pod uglom od 45 stepeni i tako ostvariti nešto nevjerovatno”, prenosi BBC zaključak eksperata sa Instituta za medicinsku edukaciju i istraživanje u Indiji koji su obavili istraživanje.

Michael-jackson-shoes

Pored Jacksonovih atletskih sposobnosti (poznat je bio njegov bespoštedni režim vježbanja), presudnu ulogu su imale posebno dizajnirane, povišene cipele, sa inovativnim prorezom u obliku latiničnog slova V na dnu svake pete i poseban dio koji plesače drži čvrsto na zemlji i omogućava im naginjanje naprijed.

Ali, pravo pitanje kojim se se sada istraživači bavili jeste kako je Michael Jackson zaslužan za bolje razumijevanje biomehanike kičme.

“Trik ili ne, novi oblici plesa inspirirani Jacksonom doveli su do koraka dalje, do našeg shvaćanja načina i mehanizama povrede kičme”, napisali su istraživači, pred kojima su i nova pitanja, ali je sigurno da se za neka trenutna saznanja duguje inventivnosti i stilu Kralja popa.