kidsfest

Na rubu pameti: Nakon 14 godina KidsFest napušta Sarajevo

Metropol Samo urbano

Ovo je jedna od vijesti koje imaju podnaslov ‘Na rubu pameti’: nakon 14 godina kontinuiranog održavanja, KidsFest napušta Sarajevo, jer za 15. izdanje nema novca, a zapravo je pravi uzrok nedostatak političke volje ili uporna volja nepodržavanja.

Ovo su temeljni podaci – Kid’s Festival je bio najveći nezavisni događaj za mlade u jugoistočnoj Evropi i od 2004. preko 40.000 djece iz svih dijelova Bosne i Hercegovine bili su njegovi sudionici svake godine.

Ipak, 15. KidsFest neće biti održan, objavila je novinarima direktorica KidsFesta International Sussanne Prahl, navodeći da se projekt ne zaustavlja – već se nastavlja u Tunisu.

Kako je kazala, petnaest godina je KidsFest jedna magična priča, internacionalna platforma koja je prvi put pokrenuta u Sarajevu i proširila se na druge zemlje. ”Iz tog razloga, gašenje na ovom mjestu, gdje je ideja rođena, jako boli”, istakla je Prahl.

Smatra da je za Grad Sarajevo ovo prestanak nečega što je imalo smisla i što će nedostajati djeci koja su se iz cijele BiH veselila okupljanju na KidsFestu, koji je stvarao jednu sjajnu sliku u Sarajevu.

“Glavni razlog neodržavanja 15. KidsFesta je nedostatak finansijskih sredstava, ali on je samo simptom. Pravi uzrok je nedostatak političke volje ili uporna volja nepodržavanja”, ustvrdila je Prahl.

Izvor: FENA