oOo street live

oOo… bend iz potpuno drugačijeg svijeta za drugačiju publiku

Muzika - regija Show Time

Mi ne sviramo po pravilima. Mi ne znamo ništa, ali volimo muziku. Uživajte gdje god da ste i izrazite sebe. Budite ovde i sada, slušajte priče. Uvek slijedite svoj unutrašnji glas! To je oOo… Je li ovo dovoljno da vas zaintrigira?

Bend vrlo neobičnog imena: oOo.
Muzika vrlo netipična: improvizacije bez ikakvih žanrovskih okvira.
Zemlja porijekla: Slovenija, preciznije Ljubljana, ili kako bend to značava – LjoOobljana.

Od proljeća 2013. dvojica gitarista, Mihael Kunšič (gitara, sintisajzer, saksofon), Žiga Jenko (gitara,  vokal, elektro noise gadgeti) i bubnjarka Tina Jenko, koji su puno ranije, krajem devedesetih, svirali u ljubljanskoj grupi Rhythm Thieves, odlučuju krenuti u novi, nepoznati i neistraženi muzički svijet. Počinju svirati muziku koja im se sviđa, bez pravila i bez bilo kojeg žanrovskog određenja. Počinju totalno improvizirati, u studiju, na sceni, na ulici…

oOo live

Sve što snimaju za njih nije dugotrajan i tehnički složen postupak, pa je tako njihov najnoviji album ”troOoubless” snimljen u jednoj večeri i izmiksan sljedeći dan i odmah potom postavljen za slušanje i besplatni download na Bandcampu.

Ako slušate popularnu muziku u standardnim formama, oOo možda nećete razumjeti.

Jer, ”We all come from different worlds”. Uostalom, poslušajte insert iz ove dugačke improvizacije.

Još od 1950-ih improvizatorski, odnosno free jazz ruši muzičke konvencije, standardnu formu melodije i ritma, i nije ‘elitistička’ muzika, prihvatljiva samo rijetkima.

U tom smislu i ‘čudni’ oOo ima svoju publiku. Samo što se ne možemo oteti dojmu: scena na kojoj ovakvi bendovi nisu samo slučajni, kratkotrajni eksces, već imaju prostor za kontinuirani rad, iz naše ovdašnje perspektive čini se tako dalekom.

Grupa oOo