Danijela Martinović, 2017

Pop art makeup – lice kao plakat: od duhovitog do tragičnog

Glas.ba RTV Jedi moli voli Zanimljivo
Naked Ladies Pink Floyd
Naked Ladies Pink Floyd

U 1996. godini nastaje jedan posebno zanimljiv i duhovit projekt ”tijela kao plakata”.

EMI se spremao za realizacija back-kataloga Pink Floyda i za izradu jedinstvenih omota angažirani su slikar Phyllis Cohen, koji je na tijelima šest golih ženskih modela oslikao omotnice albuma Pink Floyda, te fotograf Tony May, koji je na jednom bazenu uradio niz sjajnih fotografija Cohenove kreacije.

Originalni koncept i dizajn oslikanih Pink Floyd covera osmislio je Finlay Cowan, koji je dugo godina blisko sarađivao sa grafičkim umjetnikom Stormom Thorgensonom, koji je radio za Pink Floyd.

Tekstovi na licu?

Sada dolazimo do 2010. godine i, tako ispada, pionirske zamisli zagrebačkog rock novinara, publiciste i multimedijalnog umjetnika Anđela Jurkasa.

Andjelo-Jurkas, 2010. omot Bez rocka trajanja
Andjelo-Jurkas, 2010. omot Bez rocka trajanja

Te godine pojavljuje se njegova knjiga ”Bez rocka trajanja”, prvo od osam dosadašnjih publicističkih djela ovog živopisnog autora. Osvrti i recenzije 100 glavnih i isto toliko dopunskih albuma ex YU scene, intervjui s glazbenicima, Jurkasove autorske pjesme kao i komentari više od 300 glazbenika, kritičara i javnih osoba, to je sadržaj vrlo zanimljive knjige s podnaslovom ‘Glazbeno dešifriranje Balkana’.

A za njene korice Jurkas je kreirao jednako zanimljiv art-work – po vlastitom licu ispisao je imena više od 20 junaka svojih pripovijedanja.

Četiri godine poslije zagrebačkog publiciste, kanadski model Vin Los daje izraditi 24 tetovaže po svom tijelu, što ga je učinilo najpoznatijim likom 2014.

”Želim se uključiti u pop kulturu. Možete me pogledati za sto godina i stvarno shvatiti kakva je bila pop kultura početkom 2010-ih godina. Želim biti slika za ljude, da gledaju nešto što ima uticaja na njihove živote”, rekao je kanadski model o svojoj poruci sa lica.

Vin Los, kanadski model, 2014.
Vin Los, kanadski model, 2014.

Godine 2015. dogodilo se nešto slično, ali puno dramatičnije. Skye Mitchell, 16-godišnja britanska kraljica ljepote pokrenula je originalnu kampanju protiv bulinga, vršnjačkog nasilja među djecom. To je i sama doživljavala kao dijete, pa je na lice ispisala riječi koje su njoj upućivane kada je bila maltretirana.

Nažalost, sudbina joj nimalo nije bila naklonjena. Skye Mitchell je, vozeći automobil, poginula u sudaru koji se dogodio ovog ljeta, 15. 7. 2017., u blizini njenog rodnog gradića Milloma.

Skye Mitchell
Skye Mitchell

Lica kao plakat iskorištena su 2016. za najavu borbe ženske UFC 200 (Ultimate Fighting Championship) u Las Vegasu. Jedna nasuprot druge u ring su stale zapažene žene iz bamtam kategorije, Cat Zingango i Julianna Pena, a za tu priliku kreiran je makeup na njihovim licima, sa duhovitim porukama protivnici.

UFC 200, 2016

I onda, ovih dana, slijedi naša draga, maštovita Danijela sa stihovima pjesme ”Telefon” na licu i po tijelu. Samo još pod kožom tvoje ime piše…