Sting, Englishman in New York

Trideset godina pjesme Englishman in New York

GPS za dušu Vremeplov

Na današnji dan, 13. 10. 1987. godine objavljen je drugi studijski solo album Stinga pod nazivom “…Nothing Like the Sun”, sa kojeg je broj ” Englishman in New York” danas čak popularniji nego u vrijeme izlaska.

Riječ je o dvostrukom albumu čiji naziv je stih iz Shakespeareovog soneta #130, a Sting ga je uvrstio u song “Sister Moon”. Pjesma “Be Still My Beating Heart” imala je dvije nominacije za Grammy (pjesma godine i najbolja muška vokalna izvedba), a singlovi sa albuma, ”Englishman in New York”, “Fragile” i “We’ll Be Together”, imale su polovičan uspjeh na velikim top listama, ne dospjevši ni među 50 prvih.

Album sadrži i zanimljivu obradu klasika “Little Wing” Jimija Hendrixa, u kojoj su gostovali džezeri Gil Evans & His Orchestra. Među ostalim gostima na albumu su čuveni bubnjar Manu Katché te gitaristi Eric Clapton i Mark Knopfler.

Jeste li znali: “Englishman in New York” je pjesma napisana u počast engleskom piscu i ekscentriku Quentinu Crispu, koji je tokom 70-ih postao gay ikona i koji je u vrijeme pisanja songa preselio u New York. Dvadeset godina kasnije o njemu je snimljen biografski film nazvan “An Englishman in New York” sa Johnom Hurtom u glavnoj ulozi.