Jaco_Pastorius_with_bass_1980

Besmisleni i apsurdni odlazak najvećeg basiste svih vremena

GPS za dušu Vremeplov

U 36. godini života, na današnji dan 1987., umro je Jaco Pastorius, pravim imenom John Francis Anthony III, američki jazz muzičar i kompozitor, virtuoz na basu. Njegov odlazak jedan je od najspsurdnijih događaja u svijetu muzike.

Jedinstvene Pastoriusove inovacije u sviranju električne bas gitare razlog su da ga je Bass guitar magazin 2006. godine proglasio “najvećim basistom svih vremena“.

Nagrađen je sa dvije Grammy nagrade, u vrijeme dok je svirao sa jazz rock fussion bendom Weather Report. U Jazz Hall of Fame je primljen godinu poslije smrti. Objavio je jedan solo album pod nazivom “Jaco Pastorius” (1976), a osim šest albuma s matičnim bendom, snimio je još nekoliko s drugim izvođačima, među kojima su Pat Metheny, Ian Hunter, Joni Mitchell i Herbie Hancock.

Joco Pastorius je imao problema s mentalnim zdravljem, uzrokovanih najvjerovatnije upotrebom droge i alkohola, a to je na kraju posredno dovelo i do njegovog tragičnog kraja.

U noći 11. 9. ’87. krenuo je u jedan noćni klub u gradu Wilton Manors i nakon što je udario u staklena vrata na ulazu, zaštitar ga je izbacio na ulicu, a Jaco se upustio u sukob s njim. Zaštitar mu je nanio teške povrede lica i mozga, zbog kojih je Pastorius u bolnici najprije pao u komu, a nekoliko dana kasnije ustanovljena je smrt mozga. S aparata koji su ga vještački održavali u životu isključen je na današnji dan 1987. Zaštitar, koji je bio ekspert za karate, optužen je za ubojstvo drugog stupnja, ali je ono tokom suđenja preinačeno u nehotično ubojstvo zbog kojeg je u zatvoru proveo – četiri mjeseca.

1 razmišljanje na “Besmisleni i apsurdni odlazak najvećeg basiste svih vremena

  1. Veliki Jaco Pastorius! Neprevaziđena veličina i čovjek koji je najviše oplemenio sviranje na bas gitari. Njegova virtuoznost, tačnost i nova tehnika sviranja, ‘izbili’ su najvećem broju basista trzalicu iz ruke. Instrument je dobio čitav spektar novih boja i tonova, u dubini i širini. Otvorio, do neslućenih granica, mogućnosti izvođenja najkomplikovanijih bas dionica. Sredinom osamdesetih, govorilo se u muzičkim krugovima, da kvalitet jednog basiste leži u ovisnosti od toga, koliko se približio Pastoriusu. On će sigurno ostati kao velika legenda, kao ‘vanzemaljac na basu’, a njegova ostavština će uvijek oduševljavati nove zaljubljenike u čarobni instrument- bas gitaru.

Komentari su zatvoreni.