Willie Nile

Dylanovi protestni klasici u novom gitarskom ruhu

Muzika - svijet Show Time

Kako Dylan zvuči pojačan s tri nabrijane električne gitare pokazuje Willie Nile, američki folk/alter-rock kantautor, koji je na sceni već 40 godina i objavio je petnaestak albuma, a nedavno snimio novi “Positively Bob: Willie Nile Sings Bob Dylan”.

Nakon što je propšle godine oduševio publiku nastupom na tribute koncertu u povodu 75, rođendana Boba Dylana, Willie Nile je odlučio snimiti i vlastiti album s obradama Dylanovih pjesama iz ’60-ih i ’70-ih, a svoj standardni zvuk, kojeg čine dvije električne gitare, pojačao je i trećom.

Brojevi, među kojima su dva najslavnija Dylanova protestna songa, ”The Times They Are A-Changin” i ”Blowin’ In the Wind”, te ”Rainy Day Women #12 & 35”, ”Subterranean Homesick Blues” i drugi, uglavnom su ocijenjeni kao uspješna verzija klasika obilježena ‘veseljačkim’ rockabilly pečatom Nilea i ekipe.

Zanimljiva je njegova muzička karijera. Svirao je i snimao sa brojnim zvijezdama, kao što su Ringo Starr, Tori Amos, Elvis Costello, Lucinda Williams, Ian Hunter, E Street Band i Barenaked Ladies, a na njegovim koncertima na binu su kao gosti izlazili Bruce Springsteen, Joan Jett, Billy Idol, ali zdravstveni i drugi problemi koji su mu često prekidali kontinuitet u karijeri razlog su da i on sam nema status rock zvijezde.