Prva pobjeda Neila Younga: nestaje MP3

21. vijek Tehnologija

Nedugo nakon što se 1993. pojavio audio format MP3, nebrojeni muzičari su ga proglasili ubicom dobrog zvuka, a jedan od najglasnijih protivnika ekstremne kompresije audio zapisa je Neil Young.

U digitalnom svijetu, te iz ugla najvećeg broja konzumenata, pojava audio formata MP3 (ili punim nazivom MPEG-1 Audio Layer III) označila je revolucionarni napredak. Njegov otac, njemački inžinjer i matematičar Karlheinz Brandenburg, tvrdio je da kompresija (sabijanje) zvuka ne narušava drastično kvalitet tona u najvažnijem rasponu kojeg ljudsko uho najviše čuje, ali da će drastično smanjenje veličine fajlova (10 do 20 puta) omogućiti ljudima da lakše pohranjuju zapise u svoju kompjutersku arhivu.

Imalo je to smisla u ’90-ima, kada su tvrdi diskovi nudili stvarno skroman kapacitet, ali… S jedne strane korisnici su bili oduševljeni i MP3 postao najrasprostranjeniji audio format u svijetu, dok su na drugoj brojni muzičari bili ogorčeni, tvrdeći da em-pe-trica ubija dobar zvuk, a muzička industrija jednako prestravljena zbog naglo narasle i nekontrolirane (najčešće neovlaštene) distribucije pjesama.

Neil Young-Pono
Neil Young-Pono

Među najglasnijim protivnicima kompresije od početka je bio slavni rock autor Neil Young, naglašavajući da takvi digitalni audio formati ne pružaju bogate, tople zvuke analognog zapisa. Uporedio je to s tuširanjem sitnim kockicama leda umjesto vodom. Young i njegova kompanija PonoMusic razvili su Pono, muzički download-servis i player za nekomprimirani digitalni audio visokog kvaliteta i lansirali ga 2014., nastavljajući sa istraživanjem i novih formata.

Budući da su u međuvremenu HD memorije narasle na skoro 10.000 puta veće kapacitete nego prije dvadesetak godina, mnogi korisnici su počeli koristiti i puno veće i kvalitetnije audio fajlove (kao FLAC) za svoju muzičku kolekciju. Uz to, uskrsnuće vinila i sve veći broj izdanja i sve veća potražnja za gramofonskim pločama (koje su bile i ostale parametar konzumentskog dobrog zvuka) doprinijeli su da MP3 više ne bude važan kao prije.

Rezultat: fondacija koja stoji iza MP3 prava, licenciranja i distribucije ovih dana objavila je da napustušta MP3 u korist AAC, MPEG-H i drugih boljih i kvalitetnijih formata za čuvanje audio zapisa.

Pono Players
Pono Players