hakeri

Zabrinjavajuća ogromna internetska ranjivost cijele planete

21. vijek Internet Jedi moli voli Top teme

Ono što se tokom jučerašnjeg dana događalo po cijelom svijetu – cyber virus koji je zaustavio stotine kompanija u desetinama zemalja – mogući je scenario globalne kataklizme, koja nas, kako ispada, lako može zadesiti.

Prve vijesti govorile su da su britanske bolnice u petak bile primorane da preusmjeravaju pozive upućene Hitnoj pomoći zbog cyber napada izvedenog na cijeloj teritoriji zemlje uz pomoć softvera koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korištenje dok se hakerima ne isplati otkup.

A onda su slične vijesti počele stizati iz Španije, Rumunije, Švedske, skoro posvuda iz Evrope, pa i dijela Azije, ukupno iz više od 70 zemalja.

Sve dok moćni internetski virusi napadaju bogate kompanije s ciljem ovog novog digitalnog oblika klasičnog ‘reketarenja’, obični čovjek (iako to nije baš banalna stvar) nema puno empatije, doživljavajući to kao ‘robinhudovski’ pohod.

Međutim, bandit je uvijek bandit i ničega romantičnog tu nema. Osvijestimo se po tom pitanju tek kada se na meti hakera nađe i cijeli sistem zdravstva, kao jučer u Velikoj Britaniji, i kada životi desetine hiljada običnih ljudi postanu ugroženi.

Gotovo sve je danas kompjuterizirano s ciljem olakšavanja života. Sjajna je to stvar dok se kompjuteri ne zaustave. Vrlo je lako zamisliti da bi planeta u slučaju globalnog pada sistema doživjela novo kameno doba.

Je li to moguće?

cyber

Evo samo naslova nekih vijesti iz zadnjih par godina: septembar 2013. – Iran, Rusija, Kina i Sjeverna Koreja bili na meti američkih cyber napada; juni 2014. – U Hrvatskoj su u tijeku hakerski napadi na računala klijenata banaka; oktobar 2015. – Novo istraživanje pokazalo je da nuklearne elektrane diljem svijeta nisu spremne obraniti se od cyber napada;  avgust 2016. – Rusi hakirali čitače kreditnih kartica u cijelom svijetu; oktobar 2016. – Amerikanci poručuju Rusima ‘Vrijeme je da odgovorimo na ruske cyber napade’; mart 2017. – Napadi malwareom na organizacije širom svijeta događaju se u prosjeku svakih 7 minuta.

Iz ovih naslova iščitavamo da je problem internetske sigurnosti sveobuhvatan i stalan. Male i velike zemlje, pljačkaški pohodi – i cyber ‘ratovanje’ najmoćnijih zemalja!

Upravo jučerašnji događaj pokazuje koliko je zabrinjavajuće pitanje ”šta kada se novi, internetski hladni rat otme kontroli”? Naime, prema tvrdnji portala Politico, iza najnovijih masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa nazire se navodni ‘odbjegli’ cyber virus američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).