FENA Novost: Otvorena izložba slika “Kistom i bojom zajednička ostavština”

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-30 18:35:57

Otvorena izložba slika “Kistom i bojom zajednička ostavština”

MOSTAR, 30. januara (FENA) – U prostorijama Yunus Emre Instituta u Mostaru večeras je otvorena izložba slika “Kistom i bojom zajednička ostavština” na kojoj je izloženo četrdesetak radova članova Likovnog udruženje građana “Neretva Art” iz Jablanice.

Na radovima su predstavljeni motivi i građevine koje su dio zajedničkog kulturno-historijskog naslijeđa naroda Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Obraćajući se prisutnima, direktor Yunus Emre Instituta Junus Dilber zahvalio je svim umjetnicima koji su, kako je kazao, s mnogo strpljenja i vještine radili na ovim slikama te uspjeli da na ova platna pretoče nešto što predstavlja “našu zajedničku kulturu i tradiciju”.

– Mislim da smo uspjeli da realizujemo jedan predivan projekt, ali ono zbog čega smo najviše sretni je to što smo dali priliku dosta mladim umjetnicima da predstave sebe i ono što mogu da urade – kazao je Dilber.

Predsjednica Likovnog udruženje građana “Neretva Art” Melika Ćosić zahvalila je Institutu Yunus Emre na ukazanoj prilici i pruženoj finansijskoj podršci te istakla kako je predstavljene slike radilo 30 umjetnika, od kojih najmlađi ima sedam a najstariji 62 godine.

U projektu koji je trajao četiri mjeseca članovi udruženja ‘Neretva Art’ naslikali su ukupno 45 radova koji će nakon Mostara biti izloženi i u Jablanici.

Izložba u Mostaru ostat će otvorena do 7. februara.

 

(FENA) G.P.

http://ift.tt/2k9ymAt