FENA Novost: Maroko ponovo primljen u Afričku uniju nakon tri decenije

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-30 20:30:15

Maroko ponovo primljen u Afričku uniju nakon tri decenije

ADDIS ABABA, 30. januara (FENA) – Maroko je u ponedjeljak ponovno primljen u Afričku uniju (AU) nakon 33 godine odsustva iz te organizacije, potvrdili su zvaničnici Afričke unije i Zapadne Sahare tokom samita Afričke unije koji se održava u glavnom gradu Etiopije, prenosi agencija DPA.

-Maroko će se pridruži Afričkoj uniji kao 55. članica ovog političkog tijela na afričkom kontinentu – rekao je Lamine Baali, ambasador Zapadne Sahare u Etiopiji i AU.

Maroko, kao jedina afrička država koja nije članica Afričke unije, 1984. godine napustio je Organizaciju afričkog jedinstva kao prethodnika AU, nakon što je to tijelo priznalo nezavisnost Zapadne Sahare koja je bila pod vlašću Maroka.

Maroko je svoj zahtjev da se pridruži organizaciji dostavio prošle godine, kao je rečeno, u nadi da će članstvo u AU Maroku donijeti diplomatsku prednost u borbi protiv pokreta za nezavisnost Zapadne  Sahare poznat kao ‘Polisario Front’ otvoriti mogućnost lobiranja protiv članstva Zapadne Sahare u Afričkoj uniji.

Baali je pak naglasio da je Maroko ponovo primljen uz prihvatanje činjenice da će Zapadna Sahara ostati članica AU.

Članstvo relativno bogate države Maroko pozdravile su mnoge članice AU, a organizacija je u prošlosti trpjela česte kritike da previše zavisi od donatorskih sredstava.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2kMEde6