FENA Novost: Knjiga Barbare Matejčić “Kako ste?” predstavljena u Sarajevu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-30 20:57:27

Knjiga Barbare Matejčić “Kako ste?” predstavljena u Sarajevu

SARAJEVO, 30. januara (FENA) – Knjiga novinarke Barbare Matejčić „Kako ste?“ predstavljena je večeras u Sarajevu.

Po ocjeni jednog od promotora, knjževnika Gorana Samardžića, to je istinsko knjževno djelo, „čista književnost“ iz miljea dokumentarne proze, uprkos tome što ga autorica žanrovski svrstava u „narativno novinarstvo“ u njenoj skromnosti istinskog novinara koji drži do svih postulata i etike profesije.

Samardžić smatra da su vrhunski novinari uvijek i potencijalni pisci, ali su često i preskromni ljudi, pa ‘nemaju vremena’ da ukoriče vlastite radove, a kad to i učine, ne pišu o sebi već o drugima.   

I drugi promotor, Đorđe Krajišnik, književni kritičar, tvrdi da je djelo „Kako ste?“ ozbiljna književnost i također naglašava skromnost autorice kad žanrovski pozicionira vlastito štivo.

– Ona je čisti, nepatvoreni život, prelila u književnost, s osjećajem za detalje. To jesu lične sudbine ljudi, ali detektovane njenim književnim potencijalnom – naveo je.

Barbara Matejčić je nagrađivana novinarka u Hrvatskoj što se godinama bavi ljudskim pravima i po riječima moderatorice na promociji Kristine Ljevak, fokusira se na „drugačijost“ osoba iz marginaliziranih grupa.

U djelu „Kako ste?“ donosi šest potresnih priča baš takvih ljudi –  romske djevojčice, žene oboljele od šizofrenije, muškarca s invaliditetom i osobe iz LGBT poulacije.

U Hrvatskoj su, kaže, najmarginaliziranije grupe Romi, potom srpska manjina i LBGT populacija, a u novije vrijeme i tražitelji azila, izbjeglice.

Knjiga je rezultat vrlo zabrinjavajuće situacije u medijima, ističe autorica, dok narativni element u njenom djelu naziva postupkom, naracijom, koja poštuje sve postulate novinarstva, a koristi se tehnikama književnosti.

Večerašnja promocija je održana u Pozorištu mladih, a organizator je Udruženje za afirmaciju i ravnopravnost “Posterus”.  

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2kHA8IP