FENA Novost: Gutteres pohvalio afričke zemlje zbog otvorenosti prema izbjeglicama

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-30 15:02:17

Gutteres pohvalio afričke zemlje zbog otvorenosti prema izbjeglicama

ADDIS ABABA, 30. januara FENA) –   Generalni sekretar UN-a u Antonio Guterres ponedjeljak je pohvalio afričke zemlje što su otvorile granice za izbjeglice i ljude koji bježe pred nasiljem, dok drugi dijelovi svijeta, uključujući bogati Zapad, zatvaraju granice i grade zidove.

Guterres je dao te izjave u Addis Abbabi gdje nekoliko desetaka afričkih čelnika prisustvuje samitu Afričke unije.

– Afričke zemlje su među najvećim i najgostoprimljivijim zemljama za izbjeglice. Afričke granice ostaju otvorene za one u potrebi za zaštitom kada su tolike granice zatvorene, čak i u najrazvijenijim zemljama u svijetu – izjavio je Guterres, prisustvujući samitu po prvi put u svojstvu čelnika UN-a.  

Guterres nije direktno pomenuo nedavna izvršna naređenja potpisana od američkog predsjednika Donalda Trumpa o izgradnji zida duž granice s Meksikom i zabrani ulaska u SAD ljudima iz sedam muslimanskih zemalja, među kojima su tri iz Afrike, ali su njegovi komentari izazvali glasni aplauz u publici od 2.500 ljudi koja je prisustvovala otvaranju samita, među kojom su bili afrički čelnici, zvaničnici, diplomati i dostojanstvenici, prenosi Associated Press.

 

 

 

 

(FENA) B.D.

http://ift.tt/2kjiXPV