FENA Novost: Finansijska podrška Udruženju “Mostovi”

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-30 15:23:51

Finansijska podrška Udruženju “Mostovi”

SARAJEVO, 30. januara (FENA) – Udruženje za podršku i edukaciju žena i mladih “Mostovi” Sarajevo pokrenulo je projekat “Filcanje – kurs za samoodrživi razvoj žena”, čiju realizaciju je, u okviru podrške projektima nevladinih organizacija, finansijski pomogla Općina Centar Sarajevo sa 3.000 KM.

Filcanje je tehnika prerade vune temeljena na svojstvu vlakana koja se usljed mehaničkog i toplinskog djelovanja, a uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu.

Cilj navedenog projekta je afirmacija žena kroz aktivnosti filcanja vune, s ciljem razvoja kreativnih i inovativnih sposobnosti, a osim mogućnosti samozapošljavanja, žene će dobiti priliku da nauče koristiti vunu te sticanje znanja o staroj tehnici prerade ovčije vune koja postaje veliki svjetski trend.

Organizacijom kursa za filcanje vune bit će promovirane kulturne i umjetničke vrijednosti, a istovremeno će biti ojačane veze i zbližavanje žena kroz razmjenu iskustava, znanja, kreativnosti i vještina.

Učesnici projekta su žene s područja općine Centar Sarajevo i udruženja građana koja se bave afirmacijom žena.

U prošlogodišnjem budžetu Općine Centar obezbijeđeno je 300.000 KM za podršku projektima nevladinih organizacija i udruženja, saopćeno je iz ove sarajevske općine.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2kFXNt2