FENA Novost: Merkel osudila Trumpovu odluku o zabrani ulaska izbjeglica u SAD

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-29 16:21:19

Merkel osudila Trumpovu odluku o zabrani ulaska izbjeglica u SAD

BERLIN, 29. januara (FENA) – Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak izbjeglicama i državljanima iz sedam muslimanskih zemalja nije opravdana sigurnosnim razlozima, odnosno sprječavanjem ulaska radikalnih terorista u Sjedinjene Države, kazao je njen glasnogovornik Steffen Seibert, prenosi DPA.

-Stavljanje ljudi određene vjere pod kapu generalne sumnje ne može se opravdati borbom protiv terorizma- istakla je njemačka kancelarka.

Merkel je u izvještaju naglasila da Ženevska konvencija o izbjeglicama zahtijeva od međunarodne zajednice da zbrine izbjeglice koje dolaze iz zemalja razorenih ratom.

-Sve zemlje koje su potpisale Konvenciju moraju je poštovati, a kancelarka je svoj stav objasnila Trumpu u telefonskom razgovoru koji je obavljen u subotu- kazao je glasnogovornik Seibert.

Seibert je dodao i da će njemačka vlada razmotriti uticaj Trumpovih mjera po pitanju njemačkih državljana sa dvojnim državljanstvom.

Odluka Angele Merkel da otvori vrata stotinama hiljada izbjeglica i migranata bila je s jedne strane pozdravljena, dok su je drugi, poput Trumpa osudili i proglasili čak opasnom.

U intervjuu za njemačke novine Bild, Trump je kancelarkin stav po pitanju evropske migrantske krize prokomentarisao kao katastrofalnu grešku.

 

(FENA) B.D.

http://ift.tt/2k5ZRLc