FENA Novost: Izetbegović: Takmičimo se da KCUS bude opet prvi u BiH, ali i u regiji

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-27 14:09:09

Izetbegović: Takmičimo se da KCUS bude opet prvi u BiH, ali i u regiji

SARAJEVO, 27. januara (FENA) – Iako je stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bilo pred kolapsom, međuljudski odnosi poremećeni, tehnički uvjeti rada loši, načinjeni su višemilionski dugovi, novo rukovodstvo je za godinu dana učinilo veliki napor te su, pored ostalog vratili 63 miliona duga.

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović danas je na konferenciji za novinare prezentirala rezultate rada u proteklih godinu dana, s djelomičnim osvrtom na stanje koje je trenutni menadžment KCUS-a zatekao po preuzimanju mandata.

Navela je da pacijenti već imaju bolju uslugu u odnosu na raniji period, a liste čekanja na određene preglede su skraćene, naročito je poboljšan rad laboratorijskog odjela, na kojemu su uvijek bile gužve, a pacijenti su bili prinuđeni da čekaju i po nekoliko sati.

Na KCUS-u danas je uposleno 3.600 osoba, od toga je 583 ljekara specijalista, 75 ih je na specijalizaciji, uposlen je i 1.671 medicinski tehničar.

Posao je napustilo 23 ljekara, a prema navodima direktorice Izetbegović, oni su svojevoljno napustili posao jer su već bili angažirani na privatnim klinikama. Prijateljski su ispraćeni sa KCUS-a jer je intencija da se ubuduće ostvari bolja saradnja, uspostavi partnerski odnos, s privatnim klinikama i ordinacijama.

– Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je bio najbolji ne samo u BiH nego i regiji, sada smo treći, takmičimo se da budemo opet prvi – kazala je Izetbegović.

Posebno su ponosni na „zlatni sat“ koji radi besprijekorno.

– U potpunosti je organizirana služba pripravnosti, unaprijeđen je i rad intenzivne njege i drugo. Godišnje, veliki broj pacijenata, više od 43.000, prođe kroz kliniku. Osoblje je jako posvećeno pacijentima i vrijedno radi i zadovoljni smo rezultatima, a za svaku reformu potrebno je vrijeme –  kazao je za Fenu prof. dr. Mirza Dilić, šef Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2jYyAKz