FENA Novost: CCI – U KS i 2016. obilježena ozbiljnim dugogodišnjim problemima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-27 14:27:14

CCI – U KS i 2016. obilježena ozbiljnim dugogodišnjim problemima

SARAJEVO, 27. januara (FENA) – Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su objavili izvještaj o monitoringu rada Vlade i Skupštine KS u kojem je navedeno da je i 2016. u Kantonu Sarajevo bila obilježena ozbiljnim dugogodišnjim problemima.

Ističu da je kvalitet života građana ugrožen brojnim nedostacima: zagađenošću vazduha, neredovnim snabdijevanjem vodom, problemima u javnom prijevozu, neadekvatnim stanjem u oblasti sigurnosti građana, ogromnim dugovima javnih preduzeća, slabim rezultatima u borbi protiv kriminala i korupcije i tako dalje.

Navedeno je da je Vlada KS u 2016. imala visok intenzitet rada i realizovala značajan broj mjera – održala je 83 sjednice i na njima razmotrila 1.791 mjeru, čime zadržava vodeće mjesto po intenzitetu rada i produktivnosti među kantonalnim vladama.

Ipak, naglašavaju da struktura mjera razmatranih na Vladi KS tokom 2016. pokazuje da je udio značajnih mjera kojima se sistemski utiče na rješavanje problema u društvu bio vrlo nizak.

– Upravo analiza programa rada Vlade za 2016. najbolje ukazuje na ozbiljnost propusta u zakonodavnoj aktivnosti. Od 41 planiranog zakona, utvrđeno je tek 18. Osim kršenja vlastitog poslovnika o radu, Vlada Kantona Sarajevo nastavlja da krši i Zakon o ravnopravnosti polova u BiH – stoji u izvještaju.

Dalje, tvrde da iako su rezultati Skupštine KS-a na kraju prve polovine 2016. bili obećavajući, neradom i neefikasnošću u nastavku došlo se do toga da su njeni konačni rezultati u ovoj godini nezadovoljavajući.

– Ono što Skupštinu u aktuelnom sazivu odvaja od one u prethodnom je broj usvojenih zakona i strategija. Poređenje sa ostalim kantonalnim skupštinama u 2016. Skupštinu KS gotovo ni po jednom parametru ne izdvaja na prvo mjesto. Skupština Tuzlanskog kantona je u 2016. usvojila više zakona, Skupština BPK donijela isti broj strategija, skupštine BPK, USK i SBK su prije usvojile programe svog rada za 2016., Skupština TK program za 2017., ni u usvajanju budžeta nije bila najekspeditivnija, a ni procenat realizacije planiranih obaveza joj nije najbolji – pokazalo je istraživanje.

CCI je među preporukama istakao potrebu povećanja efikasnosti obiju institucija u drugoj polovini njihovog mandata, pogotovo u realizaciji zakona i strategija, te potrebu organizovanja tematskih sjednica i široke javne rasprave, uz angažovanje stručnjaka i akademske zajednice o mjerama za dugoročno rješavanje najznačajnijih problema s kojima se suočavaju građani KS.

– Ističemo i potrebu povećanja socijalne osjetljivosti unutar institucija, nastavljanja usklađivanje primanja i privilegija političara s općom situacijom u društvu, te potrebu pune transparentnosti u tom kontekstu. I konačno, ističemo potrebu usvajanja izmjena i dopuna Etičkog kodeksa kojim bi se strožije sankcionisalo neprimjereno ponašanje poslanika, kako se određene situacije, kojima smo svjedočili u prethodnom periodu, ne bi ponavljale ili bi bar osobe odgovorne za verbalno i fizičko nasilje, narušavanje ugleda Skupštine i uznemiravanje javnosti, bile adekvatno kažnjene – saopćeno je iz CCI-a.

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2jbLkjO