FENA Novost: Serena Williams: Ponosna sam na Venus, ona mi je inspiracija

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-26 16:12:15

Serena Williams: Ponosna sam na Venus, ona mi je inspiracija

MELBOURNE, 26. januara (FENA) – Amarička teniserka Serena Williams u subotu će se protiv starije sestre Venus boriti za svoj 23. Grand Slam naslov, a sedmi na Australian Openu.

Bit će to 28. dvoboj sestara Williams, a 15. na Grand Slam turnirima. Serena ima ukupnu prednost od 16:11, a 9:5 kad su se sastajale na Grand Slam turnirima. U Grand Slam finalima Serena vodi 6:2. Ovo će biti njihov treći dvoboj na Australian Openu. Venus je slavila u 2. kolu 1998. godine, a Serena je bila bolja u finalu 2003.

Finalni okršaj u kojem će Serena tražiti put prema 23. naslovu u 29. finalu, a Venus pokušati osvojiti svoj osmi Grand Slam trofej, a prvi u Melbourneu, na rasporedu je u subotu, u 9.30 sati po srednjoevropskom vremenu.

Uspije li još jednom pobijediti stariju sestru Serena Williams će se nakon Australian Opena vratiti na čelno mjesto WTA liste, s kojeg ju je nakon prošlogodišnjeg trijumfa na US Openu u septembru pomjerila Njemica Angelique Kerber. 

– Ponosna sam na Venus, ona mi je inspiracija. Starija sestra, ona mi je život, ljubav… Znači mi sve na svijetu i mnogo sam sretna zbog rezultata koje je napravila – kazala je 35-godišnja Serena, najbolja teniserka svih vremena. 

Serena i Venus jedine su dvije  žene koje su igrale jedna protiv druge u četiri uzastopna Gran Slam, zajedno drže ukupno 120 titula (49:71), a za Sjedinjene Američke Države su osvojile sve što se može osvojiti. Obje imaju po trofej iz FED kupa, kao i po jednu olimpijsku medalju u singlu i po tri u dublu.

Igrajući u konkurenciji ženskih parova osvojile su 21 zajedničku titulu, od kojih je 13 bilo na Grand slemovima.

Posljednja tri međusobna meča protiv Venus dobila je Serena.

– Ona je moja najteža protivnica, niko me nije pobijedio toliko puta kao ona. Imamo mnogo mečeva i odličan međusobni skor. Ko god da pobijedi, to ćemo biti mi. Obje smo prošle mnogo i zaslužile smo da budemo ovdje. Jedna od Williamsovih će sigurno osvojiti i mnogo sam sretna zbog toga – dodala je Serena.

Venus je kazala je da želi titulu.

– Kada igram protiv Serene, imam osećaj da je sa druge strane najveći takmičar u našem sportu. Ne mogu da se borim sa šansama, mogu jednostavno da izađem i pokušam da pobijedim. Neće biti lagan meč, znam da neće. Morate da se kontrolišete, pokušate da ‘spakujete protivnicu u kutiju’, a ta protivnica je vaša sestra i ona je više nego strava – zaključila je Venus.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2j8fZyA