FENA Novost: Osmanović s predstavnicima Bijenala savremene umjetnosti D-0 ARK Underground

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-26 15:11:08

Osmanović s predstavnicima Bijenala savremene umjetnosti D-0 ARK Underground

 SARAJEVO, 26. januara (FENA) – Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je s direktorom i osnivačem projekta Bijenale D-0 ARK Underground Edom Hozićem.

Hozić je informirao ministra da su u toku pripreme za organizaciju četvrtog ciklusa Projekta u Atomskom skloništu u Konjicu. Naglasio je da je izuzetno važno rješavanje statusa bunkera kako bi on i ubuduće služio umjenosti. Najavio je da će održavanje narednog Bijenala podržati Njemačka, Poljska i Italija, a kao izuzetno značajnu istakao je i podršku Gete instituta.

Hozić je kazao da je kroz CNN-ov dokumentarni format pod nazivom “Great Big Story” svjetskoj javnosti predstavljeno Atomsko sklonište kao jedan od simbola hladnog rata, kao i priča o tome kako su svjetski umjetnici sačuvali od propadanja grandiozni vojni objekat.

-Ovo na izuzetan način doprinosi predstavljanju pozitivne slike Bosne i Hercegovine u svijetu – rekao je Hozić, te izrazio želju da se savremena umjetnost predstavi mladima u čitavoj BiH kroz organizaciju učeničkih posjeta.

Ministar Osmanović iskazao je namjeru Ministarstva civilnih poslova da i ubuduće, u okviru svojih nadležnosti, podrži aktivnosti Projekta Bijenale D-0 ARK Underground.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2jAOxpe