FENA Novost: Obilježavanje evropskog Dana zaštite podataka 28. januara

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-26 10:55:19

Obilježavanje evropskog Dana zaštite podataka 28. januara

SARAJEVO, 26. januara (FENA) – U svrhu podizanja svijesti javnosti o pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti Vijeće Evrope je, uz potporu Evropske komisije, 2006. godine proglasilo 28. januar evropskim Danom zaštite podataka, koji je u svijetu poznat i kao Dan privatnosti.

Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH osmu godinu zaredom obilježava evropski Dan zaštite podataka u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom, Agencija je u svom sjedištu danas organizirala sastanak rukovodstva Agencije sa članovima Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH, uzimajući u obzir zajedničke nadležnosti u vezi ostvarivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Povodom Dana zaštite podataka u petak, 27. januara u Parlamentarnoj skupštini BiH bit će prezentirani najznačajniji aspekti rada Agencije u 2016. godini, te planovi za naredno razdoblje, najavljeno je iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH.

U sklopu obilježavanja Dana zaštite podataka i ove godine Agencija je organizirala za zainteresirane građane “Dan otvorenih vrata” 27. januara od 13.00 do 16.00 sati u sjedištu Agencije u Sarajevu. Građanima se i na taj način pruža prilika da se informiraju o osnovnim načelima privatnosti, kao i o različitim pitanjima od interesa vezanim za obradu i zaštitu osobnih podataka.

Agencija je također organizirala i edukativna predavanja o zaštiti osobnih podataka od službenika Agencije studentima pet pravnih fakulteta sa područja oba bh. entiteta i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, koja će biti održana u kasnijim terminima zbog studentski obaveza u vezi ispitnih rokova.

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2j7zO9f