FENA Novost: Novi gambijski predsjednik vratio se u zemlju, započeo novu eru

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-26 13:18:15

Novi gambijski predsjednik vratio se u zemlju, započeo novu eru

BANJUL, 26. januara (FENA) – Gambijski predsjednik Adama Barrow u četvrtak se konačno vraća u domovinu, učvršćujući svoj položaj novog vrhovnog komandanta zemlje nakon političke krize koja je dovela do slanja prethodnog čelnika u egzil.

Planirano je da Barrow doputuje u Gambiju u 16 sati po lokalnom vremenu, gdje će mu biti priređen improvizirani doček, saopćio je koalicijski portparol Halifa Sallah.  Veća ceremonija održat će se kasnije, kazao je.

Gambijci s nestrpljenjem očekuju Barrowa, koji je obećao poništiti brojne političke odluke svog autoritarnog prethodnika Yahyje Jammeha. Barrow je porazio Jammeha na decembarskim izborima, ali je veteranski čelnik odbio da preda vlast.

Barrow je položio zakletvu kao predsjednik države 19. januara u gambijskoj ambasadi u Senegalu zbog sigurnosnih briga dok je Jammeh pokušavao da zadrži vlast.

Jammeh je napustio Gambiju prošlog vikenda, popuštajući pred međunarodnim pritiscima, među kojima i regionalnih vojnih snaga, da okonča svoju vladavinu koja je trajala duže od 22 godine. Zapadnoafričke snage pripremile su se da svrgnu Jammeha ukoliko diplomatski razgovori ne uspiju osigurati povratak Barrowa u zemlju.

Barrow je tražio od regionalnih sila da ostanu još šest mjeseci kako bi omogućile njegovu sigurnost. U utorak su gambijski poslanici ukinuli vanredno stanje i poništili su tromjesečno produženje Jammehovog mandata, dok je nova vlada počela s radom.

Gambija, sa skoro 1,9 miliona stanovnika, postala je vodilja u zapadnoj Africi koja se bori da uspostavi stabilne demokratske promjene u regiji. Svijet je posmatrao kako su Gambijci pokazivali da žele promjene, podržavajući koaliciju opozicijskih stranaka čiji je cilj da svrgnu Jammeha i povedu zemlju na putu ka većoj demokratiji.

Jammehove pristalice plakale su dok se on ukrcavao na avion kako bi otišao u egzil. On je otputovao u Ekvatorijalnu Gvineju, uzimajući luksuzne automobile i ostala bogatstva koja je nagomilao dok je bio predsjednik i bio je u pratnji porodice i odanih čuvara.

Kada je Jammeh otišao, ulice u prijestonici Banjulu eksplodirale su od veselja i muzika je odjekivala iz zvučnika, ljudi su plesali pred restoranima, galameći i trubeći automobilskim sirenama.  

Mjeseci koji dolaze bit će ključni za napore Barrowa da izgradi zemlju koja će ostaviti za sobom klimu straha i kretati se ka pomirenju. On je obećao da će raditi na stvaranju većih sloboda i reformi snaga sigurnosti i ustava.

Barrow je imenovao potpredsjednicu, Fatoumatu Tambajang, koja je pozvala na krivični progon Jammeha zbog kršenja ljudskih prava. Barrow će okupiti komisiju za nova imenovanja nakon što se ispostavilo da je njena starosna dob iznad ustavnih limita za taj položaj.

Sallah je saopćio da će biti formirana komisija za ljudska prava i da će nova vlada donijeti akt o slobodi informiranja, prenosi AP.

 

(FENA) B.D.

http://ift.tt/2k6W3fd