FENA Novost: Gutić: Podrška Tuzlanskog kantona EU inetgracijama je neupitna

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-26 14:59:53

Gutić: Podrška Tuzlanskog kantona EU inetgracijama je neupitna

SARAJEVO, 26. januara (FENA) – Proces EU integracija i smjernice za izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK) bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona (TK) Bege Gutića s direktoricom Vanjskopolitičke inicijative Bosne i Hercegovine (VPIBiH) Lejlom Ramić Mesihović i Osmanom Topčagićem, vodećim konsultantom za ova pitanja u Srednjobosanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

VPIBiH je u Tuzli upriličila predavanje o temi “Smjernice za izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije”, s osvrtom na svako od poglavlja i oblasti za koja su vezana pitanja iz Upitnika.

Cilj obuke je informiranje državnih službenika koji učestvuju u davanju odgovora na upitnik EK o pravilnoj pripremi odgovora i praktičnim iskustvima koje je imala Republika Srbija.

Gutić je izrazio opredjeljenje Vlade TK ka EU integracijama.

– Tuzlanski kanton nema dileme kada su u pitanju evropske integracije i politička volja i podrška ovom procesu je neupitna. Samim tim, svaka pomoć, a posebno pomoć osoba i eksperata koji već imaju iskustva s ovom tematikom su nam dobrodošla – rekao je.

Danas je razgovarano i drugim eventualnim načinima na koje VPIBiH može pružiti podršku kroz projekt u Tuzli. S tim u vezi, kako je dogovoreno na sastanku, u narednom periodu Vlada TK će sagledati potrebe i zatražiti stručnu i savjetodavnu pomoć VPIBiH u realizaciji budućih zadataka, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2jV8Q1C