FENA Novost: Gasal-Vražalica na Konferenciji o ljudskim pravima i vladavini prava u Londonu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-26 14:17:49

Gasal-Vražalica na Konferenciji o ljudskim pravima i vladavini prava u Londonu

SARAJEVO, 26. januara (FENA) – Članica Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Maja Gasal-Vražalica sudjelovala je na Konferenciji o ljudskim pravima i vladavini prava koja je održana u Londonu.

Na konferenciji, koju su organizirali Vestminsterska fondacija za demokraciju i Parlamentarna asocijacija Komonvelta, istaknuta je uloga parlamenata u donošenju zakona radi promoviranja zaštite ljudskih prava i vladavine prava. S tim u svezi, naglašen je značaj radnih tijela zakonodavnih institucija koja predlažu rješenja i smjernica za parlamente kada je riječ o donošenju zakona iz oblasti ljudskih prava.

Sudionici konferencije poručili su da parlamentarci, kao glas građana, moraju zagovarati rješenja u smjeru univerzalnih ljudskih prava i kontinuirano pozivati na njihovo promoviranje i poštivanje. Niti jedan građanin ne smije biti zapostavljen već, sukladno Općoj deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda, biti zaštićen u smislu poštivanja ljudskih prava i vladavine prava, poručeno je na trodnevnom skupu.

Razgovarajući o ulozi i odnosu parlamenata, izvršne i sudbene vlasti, sudionici su istaknuli da je između tih razina vlasti važno postići jedinstvo radi rješavanja mnogih pitanja iz oblasti ljudskih prava i vladavine prava.

Suglasili su se i da je potrebno osigurati i neovisnost civilnog društva u zaštiti ljudskih prava i vladavine prava jer se time sve razine vlasti pozivaju na veću odgovornost u rješavanju problema iz te oblasti. Civlino društvo, poručili su, može i treba svojim inicijativama prema vlasti biti snažan i značajan faktor u oblasti zaštite ljudskih prava i promoviranja vladavine prava.

Na kraju konferencije, sudionici su pozvani da u zemljama iz kojih dolaze i dalje nastave raditi na što boljoj zaštiti ljudskih prava svih građana, a svojom ulogom u zakonodavnoj, izvršnoj ili sudbenoj vlasti učine sve što je u njihovoj moći na provedbi vladavine prava, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2k4t0Z8