FENA Novost: EK-Nezahvalno prognozirati datume za pojedine korake pri priključenju zemlje EU

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-26 17:12:19

EK-Nezahvalno prognozirati datume za pojedine korake pri priključenju zemlje EU

SARAJEVO, 26. januara (FENA) – Vrlo je nezahvalno prognozirati bilo kakve datume kada je u pitanju pristupanje neke zemlje Evropskoj uniji s obzirom da je to dug proces kroz koji zemlja mora proći u različitim fazama, rečeno je to danas novinarima u Sarajevu iz Evropske komisije.

Novinari su danas upoznati  s procesom pridruživanja te su razjašnjene nedoumice koje se mogu pojaviti kada je u pitanju pridruženje Evropskoj uniji te je istaknuto da Upitnik koji je Evropska komisija uputila BiH kao uvjet za kandidatski status nije u funkciji da rješava probleme nego da ponudi realnu sliku zemlje.

U toku je priprema odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije u kojem je više od 3.000 pitanja, ali iz Evropske komisije upozoravaju da se ne treba žuriti s odgovaranjem jer nepotpuni odgovori mogu uzrokovati da zemlja dobije drugi, ali i treći set pitanja.

U toj fazi zatražit će se dodatna objašnjenja na nejasnoće, ali nakon što na Upitnik bude odgovoreno za mišljenje i preporuke koje će Evropska komisija dati BiH trebat će se sačekati između 12 i 18 mjeseci. To znači da bi mišljenje na Upitnik BiH mogla dobiti u najboljem slučaju na jesen ove ili u najgorem slučaju u proljeće 2018. godine.

Podsjeća se da je Republika Srbija nakon popunjavanja Upitnika dobila još dodatnih 500 pitanja na koja je trebala odgovoriti, a u BiH postoje neke oblasti koje nisu analizirane poput ekonomske i monetarne politike, humanitarnog pitanja, regionalne politike i slobodne trgovine.

Nakon što odgovori budu dostavljeni tada će nastati samo sagledavanje stanja u zemlji, zbog čega nije zabrinjavajuće ako u nekim odgovorima bude stajalo da u zemlji nema saglasnosti za to pitanje jer je to stvarna slika.

Analizirat će se odgovori na pitanja iz svih 35 poglavlja te sagledati usaglašenost bh. legislative s pravnom stečevinom Evropske unije napisanom na 80.000 stranica.

Ipak može se dogoditi i da se u isto vrijeme dobije status kandidata i otvore neka poglavlja. Iskustvo Evropske komisije je da je nekim zemljama bilo potrebno i tri godine da dobiju status kandidata poput Albanije nakon što su dobile mišljenje Evropske komisije.

Odbačene su tvrdnje da zemlja kada stekne status kandidata može da računa na više fondova i sredstava, ali prednost koju donosi kandidatski status je što predstavlja signal investitorima da je zemlja na putu ka članstvu u EU.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2k5p0rs