FENA Novost: Ruski parlamentarci podržali prijedlog zakona koji smanjuje kazne za nasilje

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-25 19:29:07

Ruski parlamentarci podržali prijedlog zakona koji smanjuje kazne za nasilje

MOSKVA, 25. januara (FENA) – Unatoč negodovanju aktivista za zaštitu ljudskih prava, ruski parlamentarci su podržali u drugom čitanju kontroverzni prijedlog zakona koji umanjuje kazne za neke oblike nasilja u porodici, prenosi The Guardian.

Amandmani smanjuju kazne za nasilje nad članovima porodice, uključujući supružnike i djecu, ukoliko je to prvi prekršaj i ne uključuje ozbiljne povrede.

Amnesty International je prošle sedmice apelirao na ruski parlament da ne usvaja ovaj prijedlog zakona, nazvavši ga “odvratnim pokušajem banaliziranja nasilja u porodici”.

Vlasti u Moskvi su ove sedmice odbile dati dozvolu za organizaciju protestnog skupa pod sloganom “Zaustavite nasilje u porodici; monstrumi trebaju biti u zatvoru”.

Nakon što je danas usvojen, ovaj prijedlog mora proći kroz treće čitanje koje se očekuje u petak, prije nego što se proslijedi u viši dom, a zatim i predsjedniku Vladimiru Putinu za konačni potpis.

Predlagači zakona tvrde da ova nova mjera ukida pravnu anomaliju i smanjuje nasilje u porodici dajući šansu zlostavljačima koji to prvi put čine da se rehabilitiraju.

– Ako ošamarite svoje zločesto dijete, rizikujete da dobijete do dvije godine zatvora. Ako vaš komšija uradi isto, dobit će samo novčanu kaznu – napisala je na svojoj stranici jedna od predlagača, senatorica Yelena Mizulina.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2jfyYCl