FENA Novost: Muzur – Turizam najbrže rastuća grana privrede

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-25 12:56:21

Muzur – Turizam najbrže rastuća grana privrede

SARAJEVO, 25. januara (FENA) – Menadžment novoosnovane Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZKS) će se fokusirati na promociju Sarajeva, razvoj turizma kao ključne privredne grane Kantona, te će u saradnji sa turističkim zajednicama u BiH i regionu, stvarati uslove da Sarajevo i BiH budu među najatraktivnijim turističkim destinacijama.

Ministar privrede KS Muharem Šabić i v.d. predsjednika Turističke zajednice KS Nermin Muzur danas su na konferenciji za medije kazali da otkako je osnovana nova Turistička zajednica KS, 27.decembra prošle godine, već su na račun počela da pristižu sredstva od naplate turističke takse.

Šabić je kazao da je neophodno ulagati u privredu, jer KS ima potencijala da postane atraktivna turistička destinacija, te podsjetio da se već realiziraju infrastrukturni projektu poput rekonstrukcije vodovodne mreže, a pažnja će biti posvećena i planinskom turizmu.

Naveo je da je boravišna taksa dvije KM, da BiH godišnje posjeti i milion turista, ali zbog sive ekonomije  boravak turista se ne prijavljuje, stoga će, kako je istakao, biti pojačan rad inspektora, čime bi se povećala naplata takse.

– Stoga ćemo u prvom valu poslati obavijest i upozorenje svim pravnim i fizičkim subjektima, da su od 1. januara  obavezni uplaćivati boravišne takse na transakcijski račun novoosnovane Turističke zajednice KS – kazao je Muzur.

Naglasio je da je turizam najbrže rastuća grana privrede koju će u narednom periodu nastojati da na najbolji način eksploatišu.

Prvi korak u radu novoosnovane Turstičke zajednice KS nakon registracije je bio i otvaranje e-mail adresa Turističke zajednice KS, ideja@visitsarajevo.ba, kao i info@visitsarajevo.ba, a paralelno s tim će se rješavati i druge tehničke stvari.

Šabić i Muzur su napomenuli da menadžment dosadašnje turističke zajednice ne želi da sarađuje sa novoosnovanom Turističkom zajednicom KS, ali su istaknuli da će i to vremenom biti riješeno.

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2ks9bMe