FENA Novost: May će objaviti planove o Brexitu u “Bijeloj knjizi”

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-25 15:34:40

May će objaviti planove o Brexitu u “Bijeloj knjizi”

LONDON, 25. januara (FENA) – Premijerka Theresa May izjavila je u srijedu da će objaviti svoje planove o britanskom napuštanju Evropske unije u zvaničnoj “Bijeloj knjizi” kako bi omogućila parlamentu da ga prouči.

Prošle je sedmice May izjavila da će Britanija napustiti jedinstveno tržište kada napusti uniju, postavljajući kurs za razlaz s najvećim svjetskim trgovinskim blokom.

Sud je presudio u utorak da vlada mora tražiti parlamentarno odobrenje prije nego što pokrene zakonski proces napuštanja bloka.

Nakon njenog govora i sudske odluke, brojni poslanici, među kojima su i neki iz njene stranke, izjavili su kako žele vidjeti planove postavljene u zvaničnoj “Bijeloj knjizi” koji bi stvorili jasniju situaciju uoči parlamentarnog glasanja o napuštanju EU.

Bijela knjiga je politički dokument koji stvara vlada u kome navodi svoje prijedloge za buduću legislativu.

Vlada je odgovorila na te pozive navodeći kako vjeruje da njeno objavljivanje nije neophodno. 

May je u srijedu, međutim, promijenila svoju poziciju. 

– Izložila sam snažan plan za globalnu Britaniju prošle sedmice i priznajem da postoji težnja u ovom domu da se plan vidi u Bijeloj knjizi. Mogu potvrditi da će naš plan biti izložen u Bijeloj knjizi – izjavila je May u parlamentu, prenosi Reuters.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2ksHLWw