FENA Novost: BIHAMK: Oprez zbog ledene kiše, poledice i odrona na kolovozu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-25 08:04:11

BIHAMK: Oprez zbog ledene kiše, poledice i odrona na kolovozu

SARAJEVO, 25. januara (FENA) – Zbog ledene kiše koja je padala u toku noći, poseban oprez se savjetuje vozačima na putnim pravcima: Maglaj-Karuše-Teslić, Doboj-Tuzla-Bijeljina, Bihać-Cazin-Velika Kladuša i Olovo-Tuzla-Srebrenik.

Zbog niskih temperatura moguće je formiranje poledice i na ostalim dionicama, a posebno se izdvajaju putevi u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na putnom pravcu Bosanski Petrovac-Drvar, dok su zbog jakog vjetra mogući manji sniježni nanosi na putnim pravcima: Kupres-Šuica, Glamoč-Mlinište i Bosansko Grahovo-Drvar.

Na planinskom prijevoju Borova Glava na putnom pravcu Livno-Šuica, vozači se upozoravaju na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Vidljivost je zbog magle mjestimično smanjena u kotlinama i uz riječne tokove, dok u južnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje upozorava se na jake udare vjetra.  Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, skreće se pažnja na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.   

Apeluje se na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.  

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prijelazima tokom dana saobraća usporeno.  

Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA: 

AUTOPUT
E-661 Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja. 

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Teslić-Kotor Varoš, zbog deminiranja terena u mjestu Rujevica, radnim danima od 08.00 do 16.00 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.
M-5
Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
M-6
Čapljina-Studenci (raskršće sa R-425 u naselju Trebižat), zbog radova na rekonstrukciji raskršća, saobraća se jednom trakom naizmjenično.
M-6.1
Prolaz kroz Mostar – zbog radova na izgradnji glavnih kanalizacijskih kolektora grada Mostara, od raskrsnice Šemovac do raskrsnice kod Doma zdravlja, saobraća se izmjenjenim režimom saobraćaja, uz postavljenu signalizaciju.
M-14
Srbljani-Bosanska Krupa, zbog čestih saobraćajnih nezgoda i izraženih oštećenja, ne preporučuje se kretanje ovim magistralnim putem. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.
M-17
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.
Žepče-Nemila (petlja Žepče), zbog sanacionih radova saobraćaj se u smjeru Žepča odvija obilaznicom, dok se u smjeru Nemile odvija usporeno u zoni izvođenja radova.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
M-19.3
Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na miniranju terena u vremenskom periodu od 09.00 do 10.00 sati i od 14.00 do 17.00 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja. 

REGIONALNI PUTEVI
R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) – zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-435 Nevesinje-Berkovići – u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.
R-454a Bratunac-Drinjača – zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi je potpuna obustava saobraćaja za vozila preko 15 tona nosivosti,  dok ostala vozila saobraćaju lokalnim putem kroz selo Brestovo. 

KANTON SARAJEVO
Zbog izvođenja sanacionih radova, usporeno se saobraća u ulicama: Grbavička, Zvornička i Trg Djece Dobrinje (kod br.1), saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

(FENA) J.Č.

http://ift.tt/2kr0nGw