FENA Novost: VPI: Poruke sa susreta u Beogradu najbolji odgovor na nacionalističku retoriku

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-24 15:22:57

VPI: Poruke sa susreta u Beogradu najbolji odgovor na nacionalističku retoriku

SARAJEVO, 24. januara (FENA) – Direktorica Vanjskopolitičke inicijative (VIP) Bosne i Hercegovine Lejla Ramić-Mesihović ocijenila je da jučerašnji susret predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, kao i poruke upućene poslije sastanaka predstavljaju najbolji odgovor na nacionalističku retoriku koja se mogla čuti posljednjih sedmica.

– Za razliku od populizma koji se poigrava identitetskim pitanjima jučerašnji sastanak bavio se konkretnim temama, polazeći dakako od konkretnih problema – pojasnila je u izjavi za Fenu Ramić-Mesihović.

Stava je da činjenica da su se delegacije srele na najvišem nivou te da su resorni ministri razgovarali o konkretnim projektima ulijeva nadu da političari ozbiljno shvataju izazove.

Apelirala je i da se projekti infrastrukturnog povezivanja Srbije i Bosne i Hercegovine te rješavanja otvorenih pitanja konačno počnu realizirati da bi se izbjegao “poguban zaključak kako se radi o spinovanju”.

– Jedino na taj način možemo zadržati zajednički fokus na dobrosusjedskoj saradnji, a time i zajedničkoj evropskoj budućnosti. Deklaracije su dobre. Konkretna djela su nužna – zaključila je direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH Lejla Ramić-Mesihović.

(FENA) L.A.

http://ift.tt/2koP0eb