FENA Novost: Unija za Mediteran jedinstveni okvir za politički dijalog i regionalnu saradnju

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-24 15:16:15

Unija za Mediteran jedinstveni okvir za politički dijalog i regionalnu saradnju

SARAJEVO, 24. januara (FENA) – Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Darko Zelenika jučer je u Barseloni učestvovao na Drugom regionalnom forumu Unije za Mediteran “Mediteran u akciji: Mladi za stabilnost i razvoj”, na kojem je izražena snažna politička podrška i opredijeljenost država članica Unije za Mediteran za jačom regionalnom saradnjom i dijalogom u regiji Mediterana. 

Skupom su predsjedavali kopredsjedavajući Unije za Mediteran, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Jordana Ayman Al Safadi, uz pozdravni govor ministra vanjskih poslova Kraljevine Španije Alfonsa Marie Dastisa Quecedoa te izlaganje generalnog sekretara Unije Fathallaha Sijilmassia, koji je govorio o rezultatima i daljim planovima ove organizacije.

Uzimajući u obzir postojeće velike potencijale regije, ali i sadašnje izazove u vezi ekstremizma, radikalizma i problema migracijskog pritiska, istaknuta je uloga Unije kao jedinstvenog foruma i okvira za politički dijalog i regionalnu saradnju, u čemu se pitanje mladih posmatra kao centralno pitanje zajedničke agende.

Također je iskazana važnost strateških ciljeva Unije – regionalna stabilnost, razvoj ljudskih resursa i regionalna integracija.

Ambasador Zelenika je u razgovorima s potpredsjednicom Evropske komisije Mogherini i ministrom Dastisom iskazao opredijeljenost vlasti BiH za pridruživanje i članstvo u Evropskoj uniji te razvoj ukupne saradnje s Kraljevinom Španijom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) L.A.

http://ift.tt/2jYfGWx