FENA Novost: Njemačka zabrinuta zbog širenja izraelskih naselja u Istočnom Jeruzalemu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-24 14:33:18

Njemačka zabrinuta zbog širenja izraelskih naselja u Istočnom Jeruzalemu

BERLIN, 24. januara (FENA) – Njemačka je jučer izrazila veliku zabrinutost zbog izraelskih planova za izgradnju novih 566 stambenih jedinica u Istočnom Jeruzaelmu, opisujući ovaj potez kao kršenje međunarodnog prava, izvještava WAFA.

– Sa velikom zabrinutošću pratimo razvoj ove situacije – rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

– Izgradnja naselja na okupiranim teritorijama i u Istočnom Jeruzalemu predstavlja kršenje međunarodnog prava i ugrožava trajni mir između Izraelaca i Palestinaca koji se jedino može postići kroz rješenje o dvije države na osnovu pregovora – dodaje.

Glasnogovornik poziva Izraelce i Palestince da se “suzdrže od jednostranih mjera koje mogu uzrokovati nove eskalacije”, te da “obnove svoju opredijeljenost rješenju o dvije države i to dokažu konkretnim mjerama.”

Odbor za izgradnju i planiranje izraelske općine Zapadni Jeruzalem izdao je dozvole za gradnju 566 stambenih jedinica u okupiranom Istočnom Jeruzalemu i planira ih izdati još na stotine u skoroj budućnosti.

Načelnik Zapadnog Jeruzalema Nir Barkat vjeruje da nova američka administracija, za razliku od prethodnih, podržava aktivnosti naseljavanja na okupiranim teritorijama i da se neće protiviti širenju naselja.

(FENA) B.D.

http://ift.tt/2j0h0IG