U.A.M. sastav iz Tuzle

UAM, još jedna BiH grupa priznatija vani nego kod kuće

Muzika BiH Show Time

Alter-electro-pop dvojac U.A.M. drugačija je muzička pojava od većine bendova po kojima se dosad prepoznavala tuzlanska scena i – ništa novo – poznatiji su u susjedstvu nego na ‘svom terenu’. Pogledajte 3 video broja…

U.A.M. (ili punim nazivom: Univerzitet Angele Merkel) premijerno se predstavio na izmaku 2013. godine pjesmom i spotom ”Svijet za nas”. Zvukom potpuno različiti od svih sudionika scene u svojoj Tuzli, ali i drugačiji od gotovo svega što se moglo čuti u urbanoj muzici u BiH, trebali su odmah izbiti u prvi plan, jer su uz ‘slušljive’ i plesne melodije imali šta reći generaciji i u stihovima svojih pjesama. Trebalo je, ali (još) nisu, jer, gledajmo na stvari otvorenim očima, urbana scena u ovoj zemlji diše na škrge.

U to vrijeme sastav je bio kvartet u postavi Vedran Sijerčić (vokal), Adis Selimović (gitara),  Damir Ahmetović (saksofon) i Amel Tahirović (bas).

Tek u proljeće 2015. U.A.M. (sada kao trojka Vedran, Adis i Amel) izbacuje novi video singl ”Džoni”, koju autorski potpisuje Adis Selimović i producira Enes Zlatar Bure, što je bila logična saradnja obzirom na određena dodirna mjesta u zvučnoj slici sa Zlatarovom grupom Sikter. Medijska pažnja je, međutim, najviše bila usmjerena na objašnjenje da je pjesma nastala kao sjećanje na žrtve nasilja i posvećena simbolu nevino stradalog Denisa Mrnjavca, dječaka koji je izgubio život u sarajevskom tramvaju, kao i svim nevino stradalim žrtvama.

Ozbiljnije tumačenje onoga što tuzlanski sastav kazuje i svira je izostalo.

Evo remiksirane verzija ”Džonija” iz 2016. godine:

U.A.M. je u to vrijeme već imao potpisan ugovor sa diskografskom kućom Dallas Records, pa je najavljeno da bi se pod njihovom etiketom do kraja 2016. trebao pojaviti prvi album Tuzlaka.

On još nije izdan, ali je zato danas objavljen novi singl ”Vazduh” za pjesmu koju je u Beču snimao i producirao njen autor Vlado Džihan. Starija publika će ga se sjetiti kao člana sarajevske grupe Barska mušica, koja je 1990. izdala svoj prvi i jedini album ”Priče sa šanka”, a nakon što je, zbog rata, završio u Beču, Džihan nastavlja svoj muzički život u electronic hip hop kolektivu MC Sultan te u dub/future/jazz sastavu dZihan & Kamien.

U.A.M. je sada sveden na dvojac – Vedran Sijerčić (vokal) i Adis Selimović (gitara, piano) – i još čekamo informaciju o objavi albuma koji je davno dobio radni naslov “Nemogući patriotizam”.

I, takođe, još čekamo ozbiljnu ovdašnju, domaću valorizaciju njihovog rada, koji po broju objavljenih pjesama jeste skroman, ali muzičkim potencijalom zaslužuje puno veću pažnju.

Naš prvi prilog tome glasi: spojite electro-pop ritam Denisa & Denisa iz osamdesetih, zvuk i atmosferu novovalnih Idola, buntovničke stihove Džonija Štulića (koliko god se to, napisano na papiru, činilo nemogućim), pa saberite sa brojem proteklih godina i muzičkom evolucijom, utrljajte dobru dozu otpora novoj svjetskoj kapitalističkoj pohlepi i bezosjećajnosti te obavezno dodajte postratni balkanski cinizam i gorčinu, uz završnu glazuru ”mi se, ipak, ne predajemo” – i dobili ste Univerzitet Angele Merkel.

… Pred mojom kućom prolaze tajkuni / ratni invalidi / mentalna sirotinja / čeka nas giljotinja / ujutro si drogiran, a uveče komiran… (”Vazduh”)