FENA Novost: Tehnička kultura značajna za obrazovanje mladih i razvoj bh. društva

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-18 12:26:11

Tehnička kultura značajna za obrazovanje mladih i razvoj bh. društva

SARAJEVO, 18. januara (FENA) – Udruženje tehničke kulture Novi Grad Sarajevo okupilo je danas predstavnike vladinog i nevladinog sektora na konferenciji koja za cilj ima podizanje nivoa svijesti o značaju tehničke kulture, pismenosti za obrazovanje mladih i njihovo pripremanje za tržište rada  te za napredak i razvoj države.

Ukazano je, između ostalog, na potrebu da se kroz osnovno i srednje obrazovanje intenzivnije radi na motivaciji učenika da bi upisivali srednje stručne – tehničke škole te se potom opredjeljivali za tehničke fakultete a sve radi razvoja inženjerstva i privrede u BiH.  S tim u vezi važnom je označeno i jačanje kompetencija nastavnika u osnovnim i profesora u srednjim školama koji će učenike i mlade ljude i motivirati da se opredijele za tehnička usmjerenja.

Sudionici su istakli da su među deficitarnim zanimanjima na tržištu rada upravo tehnička zanimanja zbog čega i jeste važna sistemska podrška institucijama svih nivoa koje obrazuju taj kadar.  

Na pitanje novinara koliko je zastupljena tehnička kultura u osnovnim i srednjim školama nastavnici tehničke kulture odgovaraju da su informatika i tehnička kultura s desne strane u razrednoj knjizi (dnevnik), a cilj je da budu prebačeni na lijevu stranu dnevnika gdje su “bitni” nastavni predmeti.  

Naučna i stručna konferencija “Značaj tehničke kulture za obrazovanje mladih” održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade u KS-u uz podršku akademske zajednice.      

Po definiciji tehnička kultura je primijenjena disciplina u kojoj se učenici educiraju o osnovnim granama tehnike i tehnologije a označena je i kao sastavni dio života civiliziranog čovjeka.

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2jZ5zxf