FENA Novost: Trump za Times i Bild: I drugi će otići iz EU, Merkel najbitniji evropski =?utf-8?Q?=C4=8Delnik?=

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-16 13:12:32

Trump za Times i Bild: I drugi će otići iz EU, Merkel najbitniji evropski čelnik

LONDON,  16. januara (FENA) – Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je njemačka kancelarka Angela Merkel napravila “katastrofalnu grešku” prihvatajući više od milion migranata.

Kazao je da je Merkel daleko najbitniji evropski čelnik i da je EU postala motor razvoja za Njemačku.

Trump je pružio detalje svojih vanjskopolitičkih ciljeva u intervjuu objavljenom u ponedjeljak za britanske i njemačke novine.

Kazao je za novine Times i Bild da mu je prioritet da stvori poštenije trgovinske sporazume za SAD i da Sjedinjene države imaju jače granice.

Dodao je da se SAD moraju pozabaviti trgovinskim deficitom s ostatkom svijeta, posebno s  Kinom.

Akcenat njegove administracije trebao bi biti na pametnoj, a ne na slobodnoj trgovini, kazao je. 

Intervjuu za Times obavio je s njim britanski poslanik Michael Gove, koji je igrao ključnu ulogu u taboru za napuštanje EU koji je doveo do Brexita, i također  je napisao kolumnu za novine.

Slika Govea i Trumpa kako dižu palce prema gore u njujorškom Trump Toweru objavljena je na Twitteru.

Upitan o mogućem sporazumu s Rusijom, Trump je izjavio da bi sporazum o nuklearnom oružju trebao biti dio toga i da bi nuklearni  arsenali trebali biti “značajno smanjeni” u zamjenu za ukidanje američkih sankcija.

Govoreći o Bliskom istoku, on je osudio invaziju na Irak u 2003. godini kao najgoru odluku u istoriji zemlje, i kazao je da zaštićene zone trebaju biti stvorene u Siriji i da ih trebaju platiti američki zalivski saveznici. 

Trump je također govorio o Velikoj Britaniji i Brexitu, rekavši da je Ujedinjeno Kraljevstvo “bilo pametno što je napustilo EU”. 

– Zemlje žele vlastiti identitet, i Britanci su željeli svoj identitet. Mislim da su uradili sjajnu stvar i smatram da se to odlično odvija – kazao je.

Prognozirao je da će još zemalja krenuti istim putem.

– Mislim da narodi žele vlastiti identitet, pa ako me pitate, mislim da će i drugi otići – kazao je.

Tokom intervjua, novoizabrani američki predsjednik izjavio je kako smatra da je Merkel “daleko najbitniji evropski čelnik”.

– Ako pogledate Evropsku uniju, onda uviđate da je ona u osnovi motor razvoja za Njemačku. Mislim da je ona napravila katastrofalnu grešku prihvatajući sve te ilegalce – kazao je.

On je također povezao migrantsku krizu s britanskim glasanjem o napuštanju EU.

– Vjerujem u to, da ako one (članice EU) nisu bile prinuđene da prihvate sve te izbjeglice, toliko mnogo njih sa svim problemima koje donose, ne bismo imali ni Brexit. To bi vjerovatno funkcioniralo, ali bi to bila posljednja slamka nade, slamka koja bi slomila kičmu – kazao je.

Ponovio je svoje obećanje da će zauzeti oštar stav prema imigraciji u SAD.

– Ljudi ne žele da dolaze drugi i da uništavaju njihovu zemlju. U ovoj zemlji imat ćemo veoma snažne granice od dana kada ja stupim na dužnost – kazao je.

Također je naglasio da će “početi da uživa obostrano povjerenje i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i s Merkel” kada preuzme dužnost, ali da “moramo vidjeti koliko će to potrajati”.

Govoreći o međunarodnoj sigurnosti, Trump je izjavio da “već dugo tvrdi da NATO ima problema”.

– Prvi je: zastario je jer je stvoren prije mnogo godina, a drugi je: zemlje ne plaćaju koliko bi trebale plaćati – naglasio je.

Kazao je da samo pet zemalja uplaćuje koliko bi trebalo u budžet NATO-a.

– Pet, to nije mnogo, ali moram reći da mi je NATO veoma bitan – kazao je.

Novoizabrani predsjednik također je upitan da li će nastaviti koristiti Twitter nakon inauguracije, i kazao je da će zadržati naviku da objavljuje brojne poruke na toj društvenoj mreži.

– To funkcionira – i to tweetuje. Malo ću to umanjiti, ali me štampa tretira tako nepošteno, tako nepošteno. Mogu neprekidno objavljivati tweetove ali oni će odmah objaviti svoje čim to prestanem – izjavio je Donald Trump u intervjuu za dvoje evropskih novina, prenosi BBC.

(FENA) B.D.

http://ift.tt/2jB9z7u