FENA Novost: “Izvor nade”: Bajrić utiče na kreiranje pozitivnih promjena u bh. društvu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-16 16:28:11

“Izvor nade”: Bajrić utiče na kreiranje pozitivnih promjena u bh. društvu

SARAJEVO, 16. januara (FENA) –  Stipendistica Fondacije “Izvor nade“ i studentica Fakulteta za ekonomiju i društvene nauke Univeziteta Burch Delila Bajrić pomaže u razvoju vršnjačkog mentorstva i utiče na kreiranje pozitivnih promjena za mlade.

Do sada je učestvovala u više od 50 edukacija neformalnog obrazovanja iz različitih oblasti na teme ljudskih prava, demokratije, liderstva, poduzetništva, marketinga, antidiskriminacije, zagovaranja, umjetnosti, politika za mlade, slobode, ljudskih resursa, menadžmenta i drugih.

– Slobodno vrijeme kao forma u kojoj ne radim ništa, jednostavno ne postoji. U periodu kada nemam obaveza za fakultet, edukujem se kroz neformalno obrazovanje, idem na seminare, konferecije. Implementiram projekte, kanališem stečeno znanje mladima oko sebe i u zajednici. Putujem ili se jednostavno družim s meni dragim osobama. Na ovaj način ispunjavam sebi želje –  kazala je u intervjuu za oficijalnu stranicu Fondacije “Izvor nade“ Bajrić.

Na takmičenju platforme Otkucaji.net i Inicijative Open Ideas for Western Balkan u organizaciji Regionalne Fondacije Dokukino, s Projketom AB0 Donor i timom, koji predstavlja svojevrsno rješenje za deficit krvi u zdravstvenom sistemu BiH, osvojila sam drugo mjesto na državnom nivou.

Sa istim projektom predstavljala je i BiH na World Summit Award-u, globalne incijative i United Nations World Summit on Infomation Society, iz oblasti zdravstva na čijem čelu je profesor Peter A. Bruc. 

Smatra da od svakoga, čovjek može nešto naučiti i da je dan propao, ako se u njemu ne stekne novo znanje ili iskustvo.

– Učestvovala sam i na raznim programima i edukacijama izvan BiH gdje sam osim što sam išla po znanje, trudila se i biti predstavnik BiH, pravi ambasador svoje zemlje. Tako sam predstavljala BiH na Međunarodnom tjednu mladih. Nedavno sam bila na Erasmus programu u Albaniji “Povećanje mogućnosti za mlade kroz Inovacije i Socijalno preduzetništvo“ – kaže Bajrić.

Trenutno se najviše edukuje iz oblasti poduzetništva, menadžmenta i marketinga, jer želi pomoći razvoj ideja mladih.

Pri Fondaciji kao stipendistica u Uredu Fondacije “Izvor nade“ Nedžarići provodi edukacije za srednjoškolke bazirane na jačanju njihovih bazičnih vještina koje će im, kako kaže, uz neophodno znanje, pomoći da ojačaju svoju ličnost.

Dio je i projekat “Mini škola neformalne edukacije – set edukativnih radionica za učenike srednjih škola“ u Kantinu Sarajevo.

Drugo mjesto je osvojila na takmičenju Međunarodnog Rastok festivala s pjesmom “Kontra svih“. Njene pjesme su objavljene u zajedničkoj zbirci mladih bh. umjetnika pod nazivom “Antikvarnica stihova“.

Regionalna je trenerica pri Mreži vijeća učenika u BiH, student mentor u CIVITAS-ovom projektu “Mladi i lokalni izbori“, trenerica za BiH pri Erasmusovom programu “Povećanje mogućnosti za mlade kroz Inovacije i Socijalno preduzetništvo“, trenerica za BiH u programu “Future of Social Democracy in Europe and its Neighbourhood: Investing in young human capital“.

Članica je Rotarakt kluba u Sarajevu, alumni grupe “Tignum“ Nahla, OKC Banja Luka. Aktivistica je u Inicijativi mladih za ljudska prava, kao i Fondaciji “Izvor nade“.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2jQyCmz