FENA Novost: Čordaš-Stakić: Pomoć za povratnička naselja u Pelagićevu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-16 11:24:59

Čordaš-Stakić: Pomoć za povratnička naselja u Pelagićevu

BANJA LUKA, 16. januara (FENA) – Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) obezbijedilo je 43.000 KM za podršku povratku u Pelagićevo, u kojem ta populacija čini oko jedne trećine ukupnog broja stanovnika.

Od ukupnog iznosa, 18.000 KM izdvojeno je za sanaciju vodovodne mreže u naselju Okruglići u Gornjoj Tramošnici, dok je 25.000 KM namijenjeno asfaltiranju puta u mjesnoj zajednici Blaževac.

Ugovore o realizaciji ovih projekata potpisali su u Banjoj Luci ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a Davor Čordaš i načelnik općine Pelagićevo Simo Stakić.

Ministar Čordaš je rekao da se, kada se govori o povratku raseljenih, ne može razdvojiti obezbjeđivanje adekvatnog stambenog prostora, od svih drugih uslova koji su neophodni za održivost povratka, kao što su adekvatna infrastruktura, pristup društvenim objektima, te naravno, izvor prihoda za povratničke porodice.

Izrazio je zadovoljstvo aktivnostima koje lokalna uprava Pelagićeva preduzima na pružanju podrške povratku, i dodao da je Ministarstvo obezbijedilo spomenuta sredstva kako bi se unaprijedili životni uslovi povratnika.

Načelnik Stakić je rekao da će općinska uprava nastojiti da u povratničkim mjesnim zajednicama osigura što bolje životne uslove, a jedan od prioriteta je izgradnja potrebne infrastrukture.

(FENA) L.A.

http://ift.tt/2jALHAV