FENA Novost: UN: Zabrinutost zbog restrikcija u snadbijevanju električnom energijom Gaze

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-13 15:12:58

UN: Zabrinutost zbog restrikcija u snadbijevanju električnom energijom Gaze

JERUZALEM, 13. januara (FENA)- Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost zbog nedostatka električne energije u pojasu Gaze, kao i zbog reakcije Hamasovih snaga na proteste zbog restrikcija električne energije, prenosi WAFA.

Domaćinstva u pojasu Gaze imaju isporuku električne energije samo dva do tri sata dnevno, što je znatno pogoršanje već tešku situaciju.

-Veoma zabrinuto pratim trenutnu situaciju u Gazi, situaciju u kojoj skoro dva miliona Palestinaca ima isporuku električne energije samo nekoliko sati, i to u sred zimskog perioda, kazao je u svom izvještaju Nickolay Mladenov, UN-ov specijalni koordinator za Bliskoistočni mirovni proces.

Hiljade ljudi protestovalo je u sjevernoj Gazi protiv Hamasa koji kontrolira Gazu još od jula 2007. godine zbog isključenja i rekstrikcija električne energije.

U izvještajima se navodi da su Hamasove snage upale i pretresle kuće aktivista, te uhapsili 30 osoba koje nazivaju demonstrantima.

-Pozivam na potpuno poštovanje, pravo i slobodu izražavanja kao i mirne proteste i okupljanja u Gazi, kazao je Mladenov osvrćući se na Hamasove nasilničke obračune tokom protesta.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija pozvali su sve odgovorne vlasti da surađuju kako bi se što prije riješio problem snadbijevanja električnom energijom.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2jeO0ME