FENA Novost: Počela sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-12 12:20:46

Počela sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

SARAJEVO, 12. januara (FENA) – Počela je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je predloženom dnevnom redu, među brojnim aktima, novi federalni zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ako predloženi zakon bude usvojen većinom glasova u istom tekstu koji je odobrio 13. decembra Predstavnički dom, Federacija BiH će dobiti novu legislativu koja propisuje novi, bodovni sistem za izračun visine starosnih penzija. 

U praksi će to značiti da će budući penzioner, za svaku godinu staža s uplaćenim doprinosima, ostvarivati po jedan bod ako mu je plaća bila u visini prosječne u Federaciji BiH. Kad aplicira za penziju, broj tako ostvarenih bodova će biti pomnožen s općim bodom 13,6.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je u dosadašnjoj proceduri zakona više puta isticao da je bodovni sistem pravedniji i da se obračun penzije bazira na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima.

Protestnik iz Zenice Hasan Kreho, zaposlen u Alcerol Mittalu, od jutros stoji ispred zgrade Parlamenta i transparentom poziva delegate da ne prihvate ovaj zakon. Smatra da ponuđena rješenja nisu, u konačnici, u korist budućih penzionera, posebno iz realnog sektora.

U predloženom dnevnom redu sjednice Doma naroda je i Nacrt zakona o sigurnosti i zaštiti na radu.

Predstavnički dom ga je odobrio 14. decembra, kada je ministar Drljača obrazložio da treba donijeti novi zakon iz te oblasti u okviru cjelokupne reforme radnog zakonodavstva te usklađivanja s promjenama i međunarodnim standardima.

– Treba osigurati sistem pravila za prevenciju nastanka povreda na radu, profesionalnih i drugih povreda vezanih za radni proces, posebno zaštitu žena u vezi s materinstvom, mladih i osoba s invaliditetom, kao i profesionalno oboljelih osoba, od daljnjih oštećenja zdravlja i umanjenja radnih sposobnosti, za očuvanje radne sposobnosti starijih radnika u granicama primjerenim njihovoj životnoj dobi te za zaštitu radne okoline – kazao je Drljača.

Glavni cilj novog zakona jeste stvoriti uvjete što u najvećoj mogućoj mjeri smanjuju rizike od povreda na radu, profesionalnih i oboljenja vezanih za rad.

Delegatima Doma naroda su za današnju sjednicu predloženi brojni drugi akti, među njima izmjene Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, čiji je predlagač Ismet Osmanović, poslanik u Predstavničkom domu. On predlaže da se članovi te komisije ubuduće biraju konkursom i da bude ukinuta dosadašnja mogućnost da u sazivu budu i dva člana iz prethodnog mandata.

 

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2jmqFG2