FENA Novost: Osigurati veća finansijska sredstva za zaštitu prava djece u BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-12 13:08:49

Osigurati veća finansijska sredstva za zaštitu prava djece u BiH

SARAJEVO, 12. januara (FENA) – Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan ocijenile su tokom današnjeg susreta u Sarajevu da je poštivanje dječjih prava jedan od ključnih segmenata zaštite ljudskih prava.

Stav ministrice Borovac je da je neophodno osigurati znatno više novca na svim nivoima vlasti u BiH da bi se osigurala provedba međunarodnih dokumenata, u ovom slučaju konkretno Akcionog plana za djecu u BiH 2015.-2018. godine, naglašavajući da je i u ovom pitanju vidljivo da je jačanje ekonomije preduvjet svih procesa u zemlji.

Razgovarano je i o unapređenju mehanizama praćenja i izvještavanja o primjeni međunarodnih konvencija koje je BiH ratificirala, kao i o mogućnostima da se kroz proces evropskih integracija u zaštiti prava djece, a naročito romske, dosegnu evropski standardi.

Ministrica Borovac je izrazila uvjerenje da će BiH pravovremeno i kvalitetno odgovoriti na Upitnik Evropske komisije te uskoro dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i početi se baviti stvarnim problemima i pitanjima čije rješavanje je u interesu svih građana.

Narayan je pohvalila dosadašnju provedbu Akcionog plana za djecu BiH ponudivši podršku UNICEF-a u narednim aktivnostima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, saopćeno je iz ovog državnog ministarstva.

(FENA) L.A.

http://ift.tt/2igeAVZ