FENA Novost: SDP: Nema prodaje telekoma bez Parlamenta

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-11 13:47:21

SDP: Nema prodaje telekoma bez Parlamenta

SARAJEVO, 11. januara (FENA) – Politički direktor Socijaldemokratske partije SDP BiH Damir Mašić na današnjoj pres-konferenciji stranke izjavio je da je “Vlada Federacije BiH odlučila još jednu stvar uraditi u tajnosti, a to je da počne sa privatizacijom najvrednijih kompanija u Federaciji. To su prije svega BH Telecom i HT Mostar”.

– Ovo je važna tema za BiH. Prema informacijama SDP-a Vlada FBiH je već donijela određene prve zaključke i odluke u vezi ovih aktivnosti, koje su skrivene od javnosti i Federalnog parlamenta bez kojeg se praktično ne bi smjelo krenuti u jedan od navedenih postupaka – istakao je Mašić.

BH Telecom i HT Mostar, prema riječima predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Envera Bijedića, nisu u vlasništvu dvije političke stranke SDA i HDZBiH.

– Radi se o vlasništvu svih građana Federacije i niko nema pravo da na ovakav način donos odluke o privatizaciji i sudbini veoma dobrih firmi – naglasio je Bijedić.

Dodaje da su tri najjača telecom operatera privatizovana na sljedeći način: M:tel privatizirala telecom firma iz Srbije, HT Eronet treba da privatizira HT Zagreb, a BH Telecom turska firma.

– To se planira uraditi bez ikakvih javnih poziva i procedura – kazao je Mašić, koji je na pres-konferenciji uputio pitanje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i šefovima iz SDA i HDZ-a BiH: “Ko je, kada i po kojem zakonu donio odluku da su strateški partneri sa HT Mostar i BH Telecom hrvatski odnosno turski telecom?”

Također i Bijedić je upitao da li najavljena privatizacija znači da je na sceni podjela BiH pod  starim matricama – Srbi, Hrvati i turski privrednici?”

– Ako ove firme pune federalni budžet onda ni jedan domaćin takve firme ne bi privatizirao – zaključio je Bijedić smatrajući da se važeči Zakon o privatizaciji mora promijeniti budući da je, kako kaže, uništio kompletnu privredu BiH.

SDP smatra da je aktuelna vlast otuđena od elementarnih principa demokratskog djelovanja.

(FENA) F.F.

http://ift.tt/2j7kkkK