FENA Novost: SBB – Režirana etnička euforija neće uzdrmati državnost BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-09 16:55:09

SBB – Režirana etnička euforija neće uzdrmati državnost BiH

SARAJEVO, 9. januara (FENA) – Nepoštivanje Odluke Ustavnog suda, uvlačenje Oružanih snaga BiH u političke sukobe i izrežirana etnička euforija neće uzdrmati državnost i nedjeljivost BiH, saopćio je Savez za bolju budućnost (SBB) BiH povodom proslave dana Republike Srpske te atmosfere i zapaljujućih političkih izjava izazvanih time.

– SBB podržava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi s angažmanom pripadnika Oružanih snaga BiH i zatražiti utvrđivanje odgovornosti svih koji su na bilo kakav način prekršili zakone i propise OSBiH, kao i instrukcije komandantice NATO Štaba u BiH. SBB upozorava da je Bosna i Hercegovina već jednu cijelu godinu izgubila u dizanju tenzija zbog 9. januara i da to odgovora samo onima koji žele podjele, ekonomsko zaostajanje i opravdanje za izostanak veće brige prema građanima – saopćeno je iz SBB-a.

Dodatno i istovremeno nepoštivanje Odluke Ustavnog suda BiH je čin kršenja vladavine prava. Uvlačenje Oružanih snaga BiH u cijeli događaj je nepotreban rizik urušavanja postignutih rezultata reforme odbrane i uloge Predsjedništva BiH, koje ono po Ustavu ima, napominje SBB.

Vrlo energično, kako je navedeno u saopćenju, ta stranka upozorava potencijalne secesioniste i seperatiste da je Bosna i Hercegovina vrlo stabilna država i da je to ekvivalent spremnosti njenih patriota da je po svaku cijenu zaštite od bilo čijih aspiracija te “malignih domaćih politika i još gorih političara”.

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2j04V5O