FENA Novost: Potvrđena prvostepena presuda Safetu Brkiću za organizovanje terorističke grupe

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-09 14:05:27

Potvrđena prvostepena presuda Safetu Brkiću za organizovanje terorističke grupe

SARAJEVO, 9. januara (FENA) – Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 7. decembra 2016. godine drugostepenu presudu od 3. oktobra 2016. godine kojom su žalbe branioca optuženog Safeta Brkića i Tužilaštva Bosne i Hercegovine odbijene kao neosnovane, te je presuda Suda od 1. jula 2016. godine potvrđena.

Presudom Suda od 1. jula 2016. godine, optuženi Safet Brkić je oglašen krivim za krivično djelo organizovanje terorističke grupe i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH. Tužilaštvo je žalbu izjavilo zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da drugostepeno vijeće Suda BiH žalbu uvaži, prvostepenu presudu preinači, te da optuženom izrekne strožiju kaznu zatvora. 

Branilac optuženog Safeta Brkića je izjavio žalbu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvaži žalbu, prvostepenu presudu ukine i odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja ili da optuženog oslobodi od optužbe.

Vijeće Apelacionog odjeljenja je 3.oktobra 2016. godine održalo sjednicu na kojoj su stranke istakle da u cijelosti ostaju kod svih žalbenih razloga i prijedloga.

Vijeće Apelacionog odjeljenja je ispitalo pobijanu presudu u okviru žalbenih prigovora, te je donijelo gorenavedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH. 

(FENA) J.Č.

http://ift.tt/2ivcg9Q