FENA Novost: Obilježavanje Dana patriotizma

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-09 07:22:19

Obilježavanje Dana patriotizma

SARAJEVO, 9. januara (FENA) – Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda, u cilju prezentiranja istine o događajima 9. januar 1992. godine, organizirat će danas javnu manifestaciju “Dan patriotizma – sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima 1992-1995” u Sarajevu.

Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda smatra da je “neophodno prevazići dnevno politička i medijska naduravanja, ali i politiziranje obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani proslavljanja ovog dana”.

Pokret zbog toga je, s drugim organizacijama i institucijama, inicirao proglašavanje toga dana Danom patriotizma  – sjećanje na genocid 92.-95. želeći i u budućnosti prezentirati istinu o najvećim zločinima na tlu Evrope počinjenim poslije Drugog svjetskog rata, navodi se u saopćenju iz tog pokreta.

U programu ovogodišnjeg obilježavanja Dana patriotizma učestvovat će akademik Smail Čekić, ratni komandant Muderis Nezim ef. Halilović, predsjednik Bošnjačkog pokreta i zastupnik u Skupštini RBiH od 1992. do 1996. godine Sejfudin Tokić te autor dokumentarnih filmova o agresiji i genocidu nad Bošnjacima devedesetih Avdo Huseinović.

(FENA) J.Č.

http://ift.tt/2iTTvA1