FENA Novost: “STOP ugrizu” – Povećan oprez zbog napada pasa lutalica

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-07 14:36:09

“STOP ugrizu” – Povećan oprez zbog napada pasa lutalica

ZENICA, 7. januara (FENA) – Zeničko udruženje građana “STOP ugrizu” pozvalo je građane Zenice na povećan oprez zbog napada pasa lutalica.

– Snijeg psima lutalicama definitivno smanjuje životni prostor, zbog čega će biti mnogo više u kontaktu s ljudima. S obzirom na to da kontejneri, iz kojih psima dolazi glavnina prehrane, većinom budu zatrpani snijegom, oni će se organizirati u veće čopore da bi pokušali doći do hrane. Čak i uz pravilno postupanje prema psima, ugrizi se dešavaju – ističu iz udruženja.

Na području Zenice 2.172 građana je u proteklih sedam godina nakon ugriza pasa lutalica zatražilo medicinsku pomoć u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Zenica. Brojka ugriženih i napadnutih građana nije konačna, jer su navedeni samo oni teško povrijeđeni, koji su se odlučili obratiti Službi hitne medicinske pomoći, što je tek mali dio od realnog broja građana koji su pretrpjeli napade pasa lutalica.

– Od ugriženih osoba, koji su nam se javili nakon napada pasa lutalica, saznali smo da se dosta građana obratilo za pomoć Urgentnom odjelu Kantonalne bolnice, a ne Službi hitne pomoći, ali još nemamo podatke o broju intervencija na Urgentnom odjelu zbog ugriza građana – navode iz ovog udruženja.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2iTkb45