FENA Novost: Zimska služba KJKP ‘Parka’ i tokom vikenda na terenu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-06 14:28:21

Zimska služba KJKP ‘Parka’ i tokom vikenda na terenu

SARAJEVO, 6. januara (FENA) – Zimska služba preduzeća “Park”, koju čine radnici zaduženi za održavanje javnih zelenih površina i cjelokupna mehanizacija, i tokom vikenda će biti u stanju pripravnosti i na terenu vršiti zadatke kako je to i predviđeno programom.

Osim njih u pripravnosti je i ekipa jedina osposobljena za sječu i orezivanje stabala, ali i ekipa za održavanje javne rasvjete na području općina Centar, Novog Sarajeva i Novog Grada.

Kako je Feni kazala stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” Aldijana Hamza, zbog ekstremno niskih temperatura i snijega koji je pao u Sarajevu ekipa preduzeća “Park” i danas je na terenu vrlo aktivno radila na čišćenju parkovskih staza, stepeništa i platoa koji se nalaze u sklopu površina u nadležnosti ovog preduzeća.

Ekipa zadužena za zimsko održavanje, kako je kazala, danas je bila zadužena da od snijega očisti što više staza, te da ih tretirati posipnim materijalom i spriječi, koliko je to moguće, formiranje poledice.

– Na području Starog Grada i Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže i Vogošće samo na ručnom čišćenju snijega sa staza, stepeništa i platoa i danas je angažirano oko 70 radnika, koji su inače zaduženi za održavanje zelenih površina – istakla je Hamza.

Čišćenje snijega s parkovskih staza, gdje to veličina prostora dozvoljava, vrši se svakako i uz pomoć raspoložive mehanizacije preduzeća “Park”.

– Snijeg se čisti i s parkovskog mobilijara, a prioritet su parkovske korpe za smeće kako bi se u određenoj mjeri spriječilo prljanje zelenih površina smećem poput papira, pvc ambalaže, ali nerijetko i smećem iz domaćinstva koje pojedinci umjesto na za to predviđena mjesta ostavljaju u parkovske korpe i na parkovske površine – kazala je Hamza.

Bez obzira na izrazito niske temperature kapije “Pionirske doline”, jedinog bosanskohercegovačkog centra sa zoo vrtom, otvorene su svakog dana od 8.00 do 16.00 sati, a sve životinje u zoo vrtu su dobro i podvrgnute su zimskom tretmanu koji podrazumijeva obilniju i vitaminima i mineralima bogatiju ishranu, te boravak u objektima sa termoizolacijom.

(FENA) L.A.

http://ift.tt/2jiOp1c