FENA Novost: Forum mladih SDP Sarajevo: Obrazovanje mora biti besplatno i dostupno svima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-06 15:50:37

Forum mladih SDP Sarajevo: Obrazovanje mora biti besplatno i dostupno svima

SARAJEVO, 6. januara (FENA) – Forum mladih SDP BiH Sarajevo saopćio je danas da je zaključcima usvojenim na sjednici Vlade Kantona Sarajevo u javnu raspravu upućen Nacrt zakona o visokom obrazovanju kojim, kako tvrde, Vlada ne krije tendencije poskupljenja troškova studija na račun studenata.

U saopćenju se navodi da se to jasno vidi iz Nacrta zakona u kojem stoji da “redovni student koji se finansira sredstvima osnivača na visokoškolskoj ustanovi kao javnoj ustanovi gubi taj status ukoliko ne stekne uslov za upis u narednu godinu studija, ali može nastaviti studij u statusu redovnog samofinansirajućeg studenta.”

Forum mladih SDP BiH Sarajevo smatra da ovaj stav znači da bi svi studenti, koji jednom obnove godinu, sami morali snositi troškove svog studiranja. Misle da ovakav pristup ne donosi nikakvo poboljšanje niti napredak u obrazovnom procesu, “već služi isključivo kao mjera štednje budžetskih sredstava, na uštrb najperspektivnije, a najugroženije populacije – studenata”.

Forum mladih ove stranke osvrnuo se i na predloženu odredbu prema kojoj “studentu koji obnavlja studijsku godinu, visokoškolska ustanova odnosno organizacija može, unutar jednog ciklusa u skladu sa svojim kapacitetima i organizacionim mogućnostima, dozvoliti pohađanje nastave i polaganje nastavnih predmeta iz naredne studijske godine pod uslovom da ukupno opterećenje studenta ne prelazi 30 (E)CTS studijskih bodova – kredita.”

Smatraju da navedena odredba donosi previše slobodnu formulaciju prava studenata na tzv. “koliziju”, spram akademske institucije.

– To znači da fakultet može, a i ne mora studentu koji obnavlja godinu dati pravo na slušanje predmeta iz naredne studijske godine. Ovakva formulacija, prepušta fakultetima da samovoljno određuju da li će studentima uopće dozvoljavati koliziju. Također, fakultetima je ovim članom omogućeno da vrše diskriminaciju nad studentima tako što će samo nekim studentima omogućiti slušanje predmeta – navodi se u saopćenju.

Ističe se da Nacrt zakona ne donosi nikakve promjene u pogledu upisnih politika. Forum mladih SDP BiH Sarajevo smatra da bi upisne politike na fakultetima trebale da prate potrebe tržišta s ciljem smanjenja nezaposlenosti, “za razliku od aktualnih koje doprinose odlasku mladih iz BiH“.

– Predlažemo Vladi Kantona Sarajevo da povede računa o nezaposlenim visokoobrazovanim kadrovima i novim zakonom omogući besplatnu specijalizaciju u okviru stečene oblasti u skladu s potrebama tržišta, kao i da uključi zavode za zapošljavanje i poslodavce u planiranje upisnih politika, u cilju smanjenja broja visokoobrazovanih nezaposlnih kadrova – navodi se u saopćenju.

Forum mladih SDP BiH Sarajevo smatra da obrazovanje treba biti dostupno svima, a ne samo onima koji imaju finansijske mogućnosti za sticanje znanja i protiv je svakog povećanja cijena školarina na uštrb studenata.

(FENA) L.A.

http://ift.tt/2ijEXq7