FENA Novost: RS – Pojačane mjere sigurnosti, građani da ne nose pirotehniku, ruksake i torbe

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-05 14:29:23

RS – Pojačane mjere sigurnosti, građani da ne nose pirotehniku, ruksake i torbe

BANJA LUKA, 5.januara (FENA) – Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) danas su potvrdili da preduzimaju pojačane mjere sigurnosti s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosnog u predstojećem periodu.

U povodu proslave 9. januara, „Dana RS-a“, koji je kao neustavan osporio Ustavni sud BiH, iz entitetske policije su pozvali sve građane RS-a da taj dan „proslave u miru i dostojanstveno“. 

Građanima, koji budu željeli da prate svečani defile koji će u ponedjeljak, 9. januara 2017. godine biti održan u Banjoj Luci, savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete, jer će im biti oduzeti. 

Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi, sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokument.

Istovremeno, predstavnici medijskih kuća koji su se akreditirali za praćenje svih događaja koji se organizuju povodom proslave „Dana RS“, 9. januara u Banjoj Luci, treba da na sebi imaju jasno istaknutu akreditaciju. Bez akreditacije neće moći ući u Sportsku dvoranu „Borik“.

Iz MUPRS-a navode da su predstavnici medija također dužni da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu.

Predstavnike medijskih kuća, druge subjekte, kao i građane podsjećaju i da je u cilju sigurnosti učesnika, 9. januara na području grada Banja Luka zabranjena upotreba dronova.

Po do sada dostupnim najavama, 9. januara će na “Dan RS” u Banjoj Luci u jutarnjim satima biti održan prigodan obrazovno-zabavni program za djecu i koncert dječijeg hora “Vrapčići”.

Na glavnom trgu potom će biti organizirana i parada “25 godina RS” te kulturno-umjetnički program.

Svečana akademija planirana je u 17.00 sati u dvorani “Borik”, na glavnom trgu koncert domaćih muzičara, trubača, a u večernjim satima i nastup beogradske grupe “Legende”.

Za razliku od ranijih godina nije planiran vjerski dio proslave “Dana RS”, a na pozivnicama se više ne pominje i “krsna slava RS Sveti arhiđakon Stefan”.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2iHBpio