FENA Novost: Revizija utvrdila brojne nepravilnosti u radu Općine Zvornik

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-03 13:43:25

Revizija utvrdila brojne nepravilnosti u radu Općine Zvornik

ZVORNIK, 3. januara (FENA) – Glavna služba za reviziju javnog sektora u Republici Srpskoj (RS) dala je negativno mišljenje o radu Općine Zvornik u 2015. godini, uz skretanje pažnje, jer je ta lokalna zajednica i u prošloj godini imala neizmirene obaveze od pet miliona KM.

Revizori su ukazali na brojne nepravilnosti u radu ove lokalne zajednice.

Popis imovine i obaveza na kraju 2015. godine nije bio organizovan i izvršen u skladu sa pravilnikom, a umjesto iskazanog suficita revizija je utvrdila nepokriveni deficit, jer su budžetska sredstva iskazana manje za 560.994 KM i budžetski rashodi i izdaci manje za 2.327.697 KM.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je utvrdila i da dio imovine Općine Zvornik nije knjigovodstveno evidentiran, a kratkoročne obaveze su potcijenjene za najmanje 179.708 KM zbog neevidentiranih obaveza za sudske sporove i zateznih kamata.

Obaveze po obveznicama i zajmovima od banaka na kraju 2015. nisu pravilno klasifikovane po ročnosti, vanbilansna evidencija je potcijenjena za najmanje 4.850.180 KM i to: za odobreni nepovučeni kredit u vrijednosti od 2.203.971 KM i za obaveze po garancijama i obaveze po hartijama od vrijednosti van prometa – mjenicama u vrijednosti od 2.646.209 KM.

Bilans novčanih tokova u Općini Zvornik nije sačinjen u skladu s pravilnikom, a konsolidovani finansijski izvještaji ne prikazuje istinito i objektivno, u svim materijalnim aspektima, finansijsko stanje imovine i obaveza na kraju 2015. godine.

I zapošljavanje u Općini Zvornik nije vršeno u skladu s zakonom, zbog toga što su izvršioci zasnovali radni odnos na određeno vrijeme koje traje duže od šest mjeseci (a pojedini duže od tri godine), na sistematizovana radna mjesta i bez raspisivanja javnog konkursa.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je utvrdila i da je Općina Zvornik prekršila Zakon o javnim nabavkama, a skupština nije usvojila brojne obavezujuće akte.

– Izvještaji o trošenju namjenskih sredstava nisu sačinjeni ni u tekućem periodu niti u prethodnim periodima, pa postoji rizik da dio ovih sredstava nije utrošen u skladu sa propisanom namjenom – ukazala je revizija.

Dodjela sredstava granta za sport nije izvršena u skladu sa odredbama Zakona o sportu, a raspodjela sredstava pojedinim sportskim organizacijama nije vršena prema planiranim iznosima, kako je propisano odlukom (izvršenje u odnosu na plan po pojedinim sportskim klubovima je od 54 do 193 posto).

Za dodjelu sredstava granta nevladinim i drugim organizacijama i udruženjima građana nije uspostavljena metodologija i kriterijumi za dodjelu sredstava, nije bilo javnog oglašavanja, sredstva su dodijeljena podnosiocima zahtjeva, a isti nisu ocjenjivani, rangirani i nisu analizirani efekti uloženih sredstava.

To su samo neke od brojnih zamjerki revizije na rad rukovodstva zvorničke općine.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2j3TWZt